Lübnan’da Üniversite Okumak
Suriye iç savaşı ve Lübnanlı mülteci krizi, her iki ülkenin de eğitim sistemlerini olumsuz etkilemiştir. Örneğin, 2016’da Suriye’deki eğitim kurumlarının yarısından azı çalışır durumdaydı. Bu eğitim kaybını telafi etmek için Lübnan ve Suriye’deki birçok insan başka ülkelerde okumayı seçti. Özellikle hem Suriye hem de Lübnan’dan gelen öğrenciler Ürdün ve Türkiye gibi komşu ülkelerde eğitim gördüler. Bu öğrenciler kendi ülkelerinin dilini öğrenmenin yanı sıra komşularının kendi ülkelerinde de eğitim görmüşlerdir.
Hem Suriye hem de Lübnan sınır komşusudur; bu, öğrencilerin seçim veya zorunluluk nedeniyle ileri geri hareket etmelerini kolaylaştırır. Ayrıca, her iki ülke de Arap dünyasının bir parçasıdır; bu nedenle bir öğrencinin Arapça öğrenme olasılığı yüksektir. Lübnan’da üniversite okumak, Suriyeli öğrencilerin Lübnan dilini öğrenmelerine ve Lübnanlı öğrencilerle aynı zamanda “bakalorya” olarak da bilinen Lübnan üniversite sınavlarına girmelerine olanak tanır. Bu sayede her iki taraf da tüm ders gereksinimlerini aynı anda tamamlamaya çalışmak yerine belirli konulara odaklanarak eğitimlerini daha hızlı tamamlayabilir. Her iki ülke de, Suriyeli ve Lübnanlı öğrencilerin Suudi Arabistan’daki veya bu üniversitelerin uluslararası öğrencilere oturma izni sağladığı diğer KİK üye ülkelerindeki üniversitelere gitmesini kolaylaştıran Körfez İşbirliği Konseyi’nin (KİK) bir parçasıdır. Kendi ülkelerindeki üniversitelerde okuyan Suriyeli ve Lübnanlı öğrenciler, ev sahibi ülkelerdeki üniversitede okurken de sınavları geçmek zorundadır. Bu kurslar yabancı uyruklular için yürüten öğretmenler tarafından “üniversite öncesi programlar” veya “hazırlık programları” olarak adlandırılmaktadır. Bu kurslar, öğrencinin ülkesinden ayrılmasından bu yana ne kadar zaman geçtiğine bağlı olarak üniversite kurslarından daha kısa olabilir – daha fazla zaman genellikle daha kısa bir hazırlık programı süresi anlamına gelir. Suriyeli ve Lübnanlı üniversite mezunları, gerekli tüm sınavları geçtikten sonra, derece almak ve resmi olarak ev sahibi ülkenin üniversite sisteminden diploma almak için belirli sayıda dersi tamamlamalıdır.
Hem Suriye hem de Lübnan üniversiteleri, öğrencilerine kolej veya üniversiteden mezun olduktan sonra iş piyasasında dünyanın geri kalanıyla rekabet etmelerini sağlayan harika eğitimler sunuyor. Örneğin, Suriyeli profesyonellerin çoğu 18 yaşında üniversiteye başladı çünkü Devlet Başkanı Beşar Esad rejimi altında zorunlu askerlik hizmeti o zaman sona erdi. Esad’ın yönetimi altında, okumak hiçbir zaman hoş karşılanmıyordu; daha ziyade hükümet yanlısı kişilerin güvenlik servislerinin getirdiği sıkı kısıtlamalar altında eğitim almaları için bir fırsat olarak görüldü. Bu nedenle, birçok eski hükümet yanlısı kişi, üniversiteden mezun olduktan sonra bile devlet işlerinden ayrılmamayı tercih etti. güvenlik hizmetleri.. Bununla birlikte, eski devlet çalışanları, gevşek hükümet düzenlemeleri uyarınca devlet işlerinden ayrıldıktan sonra – örneğin askerlik hizmetini yaptıktan sonra yaygın olduğu gibi – sıkı hükümet gözetimi altında çalıştıkları süre boyunca gerekli becerileri kazandıkları için genellikle kolayca iş bulurlar..** *** Hem Lübnan hem de Suriye, eğitim sistemlerini etkileyen savaş zamanı durumlarından olumsuz etkiler yaşıyor olsa da, okul veya kolejden mezun olduktan sonra fırsatları artıran üniversite yıllarında sıkı hükümet denetimiyle birleşen güçlü iş etiği gelenekleri nedeniyle bazı insanlar hala yurtdışında eğitim görmeyi tercih ediyor .