Üniversite Eğitim Kılavuzu
İyi bir geleceğe sahip olmak, istenen mesleğe yönelik kaliteli eğitim almak için gençlerimiz artık yurtdışında okumak için fırsat kolluyorlar. Özellikle son yıllarda giderek artan bir popülerlik kazanan yabancı okulların kontenjanları da bu nedenle kısa süre içinde doluyor. Bosna Hersek, Kosova, Moldova, Ukrayna, Gürcistan, Romanya, Bulgaristan, Azerbaycan gibi ülkeler Türk gençlerine eğitim için en prestijli okullarının kapılarını sonuna kadar açıyorlar. Yurtdışında üniversite eğitimi almak isteyen gençlerimizse bu ülkelerdeki okullarda öğrenci olabilmek için 25 yaş altında ve lise mezunu olarak hemen başvuru yapabiliyorlar.
Ülkelerdeki eğitim kurumlarında herhangi bir sınav şartı bulunmuyor ve gençlerimiz yurtdışı eğitim hayallerini gerçekleştirmek için ne sınava giriyor, ne de taban puan almak zorunda kalıyorlar. Yalnızca lise diploması yeterli oluyor ki bu noktada da hangi liseden mezun olunduğunun bir önemi bulunmuyor. 25 yaşın altında olan ve diploması olan gençlerimiz herhangi bir yabancı dil sınavına da girmeden hemen kontenjanlardan yararlanarak başvuru yapabiliyorlar. Bunların dışında gençlerimizi zorlayacak hiçbir engel veya ön koşul bulunmamaktadır.
Yurtdışında okumak gerçekten ödüllendirici bir deneyim olabilir ve öğrencilere başka bir kültürü deneyimleme ve yeni fikirler hakkında bilgi edinme şansı sunar. Ancak yurt dışında okumak zorlu bir süreçtir. Öğrenciler, çalışmalarına odaklanırken ve öğrenim görmek için seçtikleri yeni ülkeye alışırken günlük yaşamlarında fedakarlık yapmalıdır. Yurtdışında eğitim platformu olan Skyscanner, yurtdışında eğitim almak isteyenler için bazı yararlı öneriler sunar.** *** İlk olarak, yurtdışında eğitim programları zaman yoğundur; öğrencilerin derslerini tamamlamak için haftada birçok saat ayırmaları gerekir. Bu tür programlar, potansiyel öğrencilerin başvurularını, vize işlemlerini ve seyahat düzenlemelerini gerektirir ve bunların tümü zaman alır. Öğrenciler ayrıca yurtdışında okurken para harcamayı da beklemelidir. Denizaşırı ülkelerde, ana ülkelere göre daha yüksek yaşam maliyetleri vardır, bu nedenle eğitiminizi finanse etmek için planlama yapmak gereklidir. Ayrıca, herhangi bir seyahat planlamadan önce, öğrenciler seçtikleri ülke için uygun vize şartlarını araştırmalıdır. Bunu yapmamak, dersleri kaçırdıkları veya seyahat etmeden önce vize almadıkları için önemli cezalara maruz kaldıkları anlamına gelebilir. Yurtdışında eğitim gören öğrenciler için bir diğer husus, evde kalacakları veya staj yapacakları bir kurum seçmektir. Birçok program, program ücretleriyle birlikte bir aile yanında konaklamayı içerir; ancak bazı kurumlar ek ücret karşılığında önceden seçilmiş ev sahibi aileler sunmaktadır. Alternatif olarak, öğrenciler kendi staj yerlerini bulmayı seçebilirler, ancak bu biraz araştırma gerektirebilir ve tamamlanması fazladan zaman alabilir. Örneğin, öğrenciler staj yapmak istedikleri yerde dil şartı olup olmadığını kontrol etmelidir. Aksi takdirde, staja başlamadan önce dili öğrenmek için fazladan zaman harcamak zorunda kalacaklardı. Bu gereksinimlerin karşılanmaması, daha az fırsata ve gerçekten yerleştirme almaya kıyasla arama için daha fazla zaman harcanmasına neden olabilir. Yurtdışında eğitime hazırlanmanın son adımı bir akıl hocası geliştirmektir. Bazı kişiler birisine yaklaşmaktan ve yurtdışında eğitim almak için tavsiye istemekten çekinirler; ancak, bu aslında hazırlanmanın en iyi yollarından biridir. İyi bir akıl hocası, yurtdışında okurken tanıştığınız biri veya hatta bunu zaten başarıyla yapmış biri olabilir. İlgilendiğiniz ülkede yurtdışında eğitim görmüş program mezunlarını veya eski öğrencileri çevrimiçi olarak arayın ve tavsiye ve rehberlik için onlara başvurun. Bu, yurtdışında eğitim yolculuğunuza başlamanıza yardımcı olacak programlardan harika bir tavsiye!
Stud Hamza, yurtdışında eğitim almanın ne kadar zor olduğunu ilk elden biliyor; Lisans eğitimini Kanada’da evinde yaptı ve ardından yüksek lisansını Montreal, Quebec, Kanada’daki McGill Üniversitesi’nde yaptı. Yurtdışında eğitim almak isteyen herkesin erken başlamasını ve herhangi bir seyahati planlamadan önce evde kalmak yerine staj seçmek veya vize evraklarını planlamak gibi fedakarlıklar yapmasını tavsiye ediyor. Ek olarak Hamza, mezuniyet günü gelene kadar sürecin her adımında yardımcı olabilmesi için kişisel bir yurtdışında eğitim danışmanı oluşturmanızı tavsiye ediyor.
Yorum Yap