Üniversite Eğitim Rehberi
Yurtdışında eğitim almaya karar veren öğrencilerin akıllarında her zaman part time bir işte çalışmak ve bütçesini bir miktar ferahlatmak fikri vardır. Bu son derece mantıklı bir düşüncedir. Yurtdışında, eğitim almak başlı başına bir yenilik olacaktır gençlerimiz için. Bunun maddi anlamda, sizi düşündürecek sonuçları olması durumunda elbette çalışma olanaklarından yararlanabilirsiniz. Ekonomik anlamda bir ferahlama getirmekle birlikte, aynı zamanda, yurtdışında farklı bir kültürde sosyalleşmek de öğrencilerin bulundukları ülkeye uyum sağlamalarını kolaylaştırmaktadır.
Çalışma deneyimi yaşamak, kazanmak, bunu farklı bir ülkede yapmak, o ülkenin dilini de mükemmel öğrenmenizi sağlayacaktır. Öğrencilerimizin yurtdışında çalışma iznim var mı? sorusunu sormaları çok normaldir. Öğrencilerimizin, aslında yurtdışında öğrencilere çalışma izni verilmesinin kuralları ve özellikleri ülkeden ülkeye değişmektedir.
Yurtdışında çalışma izni imkanlarınız, bulunduğunuz, eğitim aldığınız ülkeye göre değişecektir. Biraz ülkelerin şartlarından bahsedelim ve tüm detayları, sağlıklı şekilde öğrenci danışmanlarımızdan alacağınızı belirtelim.
Yurtdışında çalışma izni, ABD üniversitelerinde belirli şartlarda öğrencilere sunulmaktadır. Buna göre öğrencilerin sadece kampus içinde ve yarı zamanlı, part-time olarak çalışma izinleri bulunmaktadır. Kampus dışında çalışma imkanları sunulmamaktadır. Ancak üniversitelerin kampusları seçenekli olduğundan birçok farklı alanda çalışma imkanı bulabilirsiniz. Almanya’da öğrencilerin, yılda 90 gün olarak full-time, tam zamanlı çalışma imkanı bulunmaktadır. 180 gün ise part-time yani yarı zamanlı çalışma olasılığı bulunmaktadır. Fransa’da yurtdışından gelen öğrencilere, öğrenci vizesi ile bir yıl içinde 964 saat çalışma olanağı sunulmaktadır. Yunanistan öğrencilere yarı zamanlı çalışma imkanı sunar. Norveç öğrencilere 20 saat şeklinde çalışma izni vermektedir. Tatillerde ise tam zamanlı şekilde çalışmak mümkündür.
Yurtdışında çalışma izni, Polonya öğrencilere izin aramaksızın yarı zamanlı çalışma izni sunmaktadır. İtalya öğrencilere haftada 20 saat çalışma izni sunmaktadır. İsviçre’de ise, haftalık 15 saat çalışma izni hakkınızı kullanabilirsiniz. İsveç, öğrencilerin çalışması noktasında serbestlik sunan ülkelerden biridir. Buna göre, öğrencilerin okullarında devamsızlık yapmamaları şartıyla, yarı ya da tam zamanlı çalışmalarına olanak sunmaktadır. İspanya ise yurtdışından üniversite eğitimi için gelen gençlere çalışma imkanı sunmaktadır ancak, işyerleri genellikle yerel olduğundan iyi durumda İspanyolcanız olması gerekir. İngiltere’de yurtdışından gelen öğrencilerin okudukları kurumlara göre birtakım kuralları uygulamaktadır. Dil okullarına gelen öğrencilerin çalışma izni yeni düzenlemelere göre bulunmamaktadır. Üniversitelerde lisans ve yüksek lisans eğitimi alanlar ise çalışma imkanlarından yararlanabilirler.
Hollanda öğrencilerin tatil zamanlarında geniş zamanlarda çalışma imkanı sunmakla birlikte, eğitim dönemlerinde, haftada 10 saate kadar çalışma imkanı sunmaktadır. Avrupa Birliği ve diğer Avrupa ülkeleri, ABD ve yurtdışında bir öğrenci olarak, yarı zamanlı, tam zamanlı çalışma olanaklarından hangi süre ve koşullarda yararlanabileceğinizi kurumlarımızdan, öğrenci danışmanlarımızdan detaylı olarak öğrenebilirsiniz. Bu sayede gideceğiniz ülkede bir sürprizle karşılaşmadan, sizi nelerin beklediğini bilerek eğitim hayatınıza başlayabilirsiniz.
#yurtdışındaçalışmaizni #çalışmaiznişartları #çalışmaiznigereklievraklar
Yorum Yap