Yurtdışı Eğitim Ne Kadara Mâl Oluyor?

Yurt Dışı Eğitim Ne Kadara Mâl Oluyor?

Üniversite Kılavuzu

Yurt dışında eğitim almanın maliyetleri elbette seçilen ülke, üniversite ve yaşam tarzı ile son derece ilintilidir. Bu bağlamda öncelikle belirtmek gerekir ki, Bosna Hersek, Ukrayna, Bulgaristan, Romanya, Kosova, Moldova, Azerbaycan ve Gürcistan gibi ülkelerdeki eğitim maliyetleri son derece cüzi rakamlardır ve hem öğrencilerin, hem de ailelerin belini bükmez. Bütçeleri zora sokmayan ülkeler olmalarının bir nedeni de hayat koşullarının oldukça iyi olması, yaşam maliyetlerinin de düşük tutarlarla giderilebilmesidir. Bu noktada, gençlerimiz bu ülkelerden birinde üniversite eğitimi almak isterlerse ortalama eğitim harç bedeli olarak, seçecekleri fakülte bölüme göre senelik 2500 ile 6500 Dolar arasında bir meblağ öderler. Bu rakam ülkemizdeki eğitim harç bedelleri ile ve diğer ülkelerdeki eğitim rakamları ile kıyaslandığında gerçekten de son derece ekonomiktir.

Yaşam koşulları bakımından da gençlere sayısız avantaj sağlayan ülkelerdeki yaşam giderleri de sanıldığı gibi yüksek olmayacaktır. Barınma sorunu olmayan ülkelerde gençler hem yurtlarda, hem de isterlerse kendileri ya da arkadaşları ile ev kiralayarak konaklama sorunlarını çözerler. Ulaşım giderlerinin de öğrenciler için çok düşük olduğu ülkelerde, barınma, yeme-içme gibi durumlar için aylık 300-500 Dolar civarında bir ücret ödemek yeterli olsa da, bu rakam harcama miktarlarının ve kişisel ihtiyaçların artmasına doğru orantıda yükselebilir veya düşebilir. Genel olarak ülkemizdeki koşullardan çok da yüksek rakamlar ödemeden de yurt dışında eğitim almak söz konusu olmaktadır.

Yurtdışında eğitim, öğrenciler için popüler bir eğitim seçeneğidir. Üniversite kredisi kazanırken başka bir ülkede biraz zaman geçirmeyi içerir ve genellikle üniversite eğitiminin ayrılmaz bir parçası olarak kabul edilir. Öğrenciler yurt dışı eğitim programlarında yabancı dil, coğrafya ve modern tarih gibi konularda dersler alırlar.

Öğrencilere entelektüel zenginlik sağlamanın yanı sıra, yurt dışında okumak, genellikle öğrencinin ekstra finansal yatırım yapmasını gerektirir. Öğrenciler, uluslararası eğitim için kolayca kurslar, kurumlar ve burslar bulabilirler; ancak birkaç yıl sonra çoğu yurtdışında öğrenim kredilerini geri ödüyor olabilir. Aslında, yurtdışında eğitim almanın maliyetleri yıllar içinde önemli ölçüde artmıştır. Bu eğilim, öncelikle, gelişmekte olan ülkelerde artan uçak bileti fiyatları ve artan işgücü maliyetlerinden kaynaklanmaktadır.

Yurtdışında farklı eğitim programları dünyanın her yerinde mevcuttur. Uluslararası Eğitim Hizmetleri (IES), dünya çapında 80’den fazla ülkede 170’den fazla şehirde programlar yürütür. Avustralya, dünyanın her yerinden öğrenciler için 42 farklı yurt dışı eğitim programına ev sahipliği yapmaktadır. Yurtdışında eğitim sunan okulların genellikle uluslararası lokasyonları da vardır; bunlar, kendi yurt dışı programları olan hem devlet hem de özel üniversiteleri içerir.

Öğrencilerin yurtdışında eğitim programına başvurmadan önce genellikle uluslararası üniversitelere ayrıntılı bir başvuru yapmaları gerekir. Bazı programlar, derslerine kimi kabul edecekleri konusunda seçicidir; dil yeterliliği, akademik performans ve sosyal geçmiş gibi öğrencileri için çok özel gereksinimleri vardır. Programlar genellikle üniversiteye bağlı olarak bir ila üç yıl sürer; bazıları öğrencilerin öğrenimleri sırasında belirli noktalarda eve dönmelerini gerektirir.

Yurtdışında okumak, öğrencilerin yeni kültürleri keşfetmeleri ve yeni fikirler hakkında bilgi edinmeleri için mükemmel bir yoldur. Bununla birlikte, birkaç kolej yalnızca lisans öğrencileri için yurtdışında eğitim seçenekleri sunduğundan, öğrenciden bir miktar ön yatırım gerektirir. Bu nedenle, birçok aday öğrenci, lisans yıllarında yurtdışında eğitim görmek ister – bu hem akademik hem de kültürel olarak değerli deneyimler kazanmanın harika bir yoludur!

Puanla
[OY: 0 Ortalama: 0]

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

whatsapp1