Üniversite Kılavuzu
seyahat için pasaport işlemleri hemen hemen eşit özelliktedir. Yurtdışına ister eğitim için isterseniz sosyal sebeplerden dolayı çıkın her durumda pasaport gerekmektedir. Tabi ki bu durum ülkelerin kendi arasındaki anlaşmalarla göz ardı edilebilmektedir. Kimi ülkeler hem vize hem pasaport istemektedir kimi ülkeler ise vize kuralında ayrıcalık tanımaktadır. Bu konu kapsamında bazı ülkelere de pasaportsuz çıkmak mümkündür. Yurtdışına çıkmadan önce hepimizin kafasını karıştıran en büyük problem pasaport çıkartma olayıdır. Nasıl, nereden, ne şekilde çıkaracağımız her daim kafamızı kurcalar. İkilemlerden kurtulmak adına birçok araştırma yaparız. Pasaport yurtdışına çıktığınızda sizin için kimlik görevi görecektir. Bu kapsamda pasaportunuza sahip çıkmalısınız. Gerekirse yanınızdan ayırmamalısınız.
Öğrenciler çeşitli istekler ve tercihler doğrultusunda yurtdışına eğitim sebebiyle çıkış yapmaktadır. Daha iyi bir eğitim alma hakkını kimi öğrenciler kullanmak ister.
Yurtdışı eğitim için pasaport işlemleri belirli aşamalar gerektirir. Eğitim için yurtdışına çıkışlarınızda öncelikle pasaport başvurusu yapmanız gerekir. Bunun için eğer 25 altı bir öğrenciyseniz öğrenci belgenizi okuduğunuz okuldan ya da e-devletten temin etmelisiniz. Belgenin üzerinde ıslak imza bulunması gerekir. Ayrıca belgeyi zamanına uygun almanız gerekir. Bu süre için en uygunu son 60 gündür. Sonrasında Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinden başvuruda bulunabilirsiniz. Dilerseniz ALO 199’dan da randevu alabilirsiniz. Sonrasında nüfus cüzdanınızın aslı ve 2 adet biyometrik fotoğraf randevu günü yanınızda bulundurulması gerekenler arasında. Biyometrik fotoğrafınız pasaport için uygun olmalıdır. Bunu fotoğraf çekilirken belirtmeniz de hiçbir sakınca yoktur. Eğer 18 yaşından küçük bir bireyseniz işlemler ailenizin gözetiminde yürütülecektir. Eğitim sebebiyle yurtdışına çıkan kişilerin eğitiminin ne konuda ya da ne şekilde olacağını belirtmesi gerekir. Alacaklı pasaportun süresini de eğitimlerinin ne kadar orada devam edeceğine göre karar vermeleri gerekir. Pasaport işlemleri sırasında varsa eski pasaportunuz da alınmaktadır. Bu nedenle eğer eski pasaportunuz varsa yanınızda götürmeniz gerekir. Öncesinde kapsamı dar olan harçsız pasaport alımının şimdi kapsamı daha fazla genişletildi. Artık eğitim sebebiyle olmasa dahi 25 yaş altı öğrenciler her şekilde bu durumdan yararlanabilecek. Pasaport alım işlemi sırasında yatırdığınız defter bedelinin dekontunu da yanınızda bulundurmanız gerekir. İşleminizi yapan görevlinin ıslak imzasının bulunması şarttır. Defter bedelini anlaşmalı bankalarda ödeyebilirsiniz.
Yurtdışı eğitim için pasaport işlemleri bir bakımdan da şu şekilde gerçekleşir. Yurtdışında eğitim görmekteyseniz ancak bir şekilde Türkiye’de bulunuyorsanız ve burada bulunduğunuz sürede öğrenci pasaportu almak istiyorsanız okulunuzdan ya da eğitim gördüğünüz kurumdan öğrenci belgesi almanız gerekmektedir. Bu aldığınız belgenin apostili yanınızda bulunmalıdır. Apostil belgenin gerçek olduğunun tasdik edilmesi ve diğer bir ülkede yasal bir şekilde kullanılmasına olanak sağlayan bir onay işlemidir. Ayrıca bu belgenin yeminli tercümanlarca Türkçeye çevrilmesi gerekir ve bu çeviriyi yanınızda bulundurmanız gerekir.
Yorum Yap