Yurtdışı Eğitim İçin Hangi Pasaport Gerekli

Üniversite Rehberi

Pek çok öğrenci yabancı dilini geliştirmek amacıyla yurtdışına gider. Genellikle yurtdışı eğitim programları öğrencilerin daha kaliteli kariyer fırsatları yakalamalarını sağlar. Birçok kurum öğrenciler için yurtdışı programları ayarlar. Bu durumda

‘’Yurtdışı programı için hangi pasaport gerekli?’’

sorusunun cevabı merak edilir. Genellikle öğrenim hayatını devam ettiren öğrenciler bordo renkli umumi pasaportları çıkarttırırlar. Öğrenci pasaportlarını daha uygun bir bütçeyle çıkartmak mümkündür. Yurtdışına eğitim amaçlı gidenler genellikle öğrenci pasaportunu çıkarttırırlar. Öğrenci pasaportu 25 yaşını aşmamış, eğitim hayatına devam eden her bireyin yararlanabileceği bir haktır. Pasaportun en avantajlı tarafı harç bedeli ödeme zorunluluğunun olmamasıdır. Yalnızca cüzi bir miktarda pasaport defter bedelinin ödenmesi gerekir. E okula kayıtlı eğitim kurumlarında öğrenim hayatına devam eden her öğrenci bu haktan yararlanabilir.

Öğrenci pasaportunu çıkarttırmak için bazı kriterler yerine getirilmelidir. 18 yaşından küçük olan öğrenciler pasaport çıkarttırmak için ebeveynleriyle birlikte başvuruda bulunmalıdır. 25 yaşının altından olan öğrencilerin ise gerekli evraklarla başvuruda bulunmaları yeterlidir. Öğrenci pasaportunun geçerlilik süresi başvuru sahibinin niteliklerine göre değişkenlik gösterir. Örnek vermek gerekirse 20 yaşındaki bir öğrenci başvurduğunda pasaportu 5 yıl süreyle geçerli olur. Ancak 24 yaşında öğrenim hayatı bulunan öğrencinin pasaportu 1 yıl geçerlidir. Lisans, yüksek lisans veya doktora öğrencileri fark etmeksizin umumi pasaport başvurusunu yapabilir. Bu hak açık öğretim fakültesi öğrencileri içinde geçerlidir. Ana okuluna giden ve e okula kayıtlı bir kurumda eğitim alan öğrenciler dahi pasaport başvurusunda bulunabilirler.

Yurtdışına eğitim amaçlı giden öğrenciler pasaport başvurusu için bazı belgeleri eksiksiz tamamlamalıdır. Bunların başında öğrenci olduğunu kanıtlayan resmi imzalı belge, iki adet biyometrik fotoğraf, TC kimliği ve pasaport cüzdan bedelinin dekontu gereklidir. Öğrenci pasaport cüzdan bedeli için gerekli olan tutarı daha öncesinde anlaşmalı bankalardan birine yatırmalıdır. Yatırılan paranın makbuzu başvuru esnasında görevlilere gösterilir. Bunun yanında görevliler başvuru sahibinin parmak izini alırlar. Öğrencinin ehliyet belgesi varsa bu duruma gerek duyulmaz. Belgesi göstermesi yeterli görülür. Eksik yada hatalı bir belge öğrencinin başvurusunun iptaline neden olur. Özellikle T.C. kimliği fotokopi olarak gösterilmemelidir. Başvuruya giderken orijinali yanına alınmalıdır. Öğrenci pasaportu harçsız olduğu için harç bedeli gerekmez.  Öğrenci pasaportu müracaatları genellikler bir iş günü içerisinde sonuçlanır. Bordo renkli olan bu pasaportlar uzun süre geçerli olur.

Yurtdışı eğitim programının aksamaması için öğrenci önceden pasaport başvurusunu yapmalıdır. Aksilik olması durumuna karşı birkaç gün önce pasaport müracaatı yapılmalıdır. Müracaatlar il ve ilçe nüfus müdürlüğü pasaport büro amirliklerine yapılır. Müracaat esnasında istenilen belgeler eksiksiz bir şekilde tamamlanmalıdır. Başvuru sahibi şahsen müracaat etmeli temsili olacak şekilde başka birisini göndermemelidir. Bunun yanında 18 yaşından küçük bireylerin yanlarında mutlaka ebeveynlerinden birisi olmalıdır.

Puanla
[OY: 0 Ortalama: 0]

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

whatsapp1