Yurtdışında eğitim gören gençlerin ülkemizde de üniversite mezunu olarak kabul edilmeleri YÖK denkliği ile mümkün olmaktadır. Yüksek Öğretim Kurulu, ülkemizde yükseköğretim kurumlarını denetleyen ve bu noktada, hem yurtiçinde, hem de yurtdışında üniversite, akademik kadro ve öğrencilerin belirli kurallar dahilinde hareket etmelerini sağlayan ve bu noktada çok farklı alanlarda düzenlemeleri yapmaya yetkili olan kurumdur.
Yurtdışında eğitim gören gençlerimizin, hangi ülkede ya da üniversitede, bölümde eğitim görürlerse görsünler, bu eğitimlerinin onaylanması için YÖK denklik ve tanıma işlemleri için başvurmaları gerekmektedir.
YÖK’e denklik dilekçesi nasıl yazılır?
Denklik dilekçesi yazmayı bilmiyorsanız hangi işlemleri yapmanız, nasıl bir yol izlemeniz gerekiyor?Bunlara göz atmakta fayda var. Başvuru işlemlerinde neler yapılması gerektiğini bilirseniz, bir zaman kaybına uğramadan sağlıklı olarak başvurularınızı yapabilirsiniz. Öğrenci danışmanlarımızla iletişim içinde olabileceğinizi de unutmamalısınız. Dilekçe yazmayı gerçekleştirmeden önce internete ‘dilekçe nasıl yazılır’ şeklinde kısa bir aratma yapabilir ve var olan dilekçe örneklerini inceleyebilirsiniz. Dilekçe yazarken gereksiz ayrıntılara yer vermemeniz, resmi bir dille konuşmanız gerekir. Talep ettiğiniz şeyi ya da vereceğiniz bilgisi kısa, net ve açık bir şekilde belirtebilirsiniz.
Dilekçenizi yazarken çizgisiz beyaz bir kağıda yazmanız, mavi tükenmez kalem kullanmanız gerekir. Aynı zamanda dilekçe yazarken yer ve tarih bilgilerinizi eksiksiz eklemeniz gerekir. Dilekçenin sonunda, gönderdiğiniz makamın talep ettiğiniz işlemi başlatması isteniyorsa ‘gereğini saygılarımla arz ederim’ cümlesiyle bitirmeniz gerekir. Dilekçenin resmi bir dille yazılması gerekir. Argo, sokak ağzıyla söylenen kelimelere de yer verilmemelidir.
Devlet kurumlarında alt-üst ilişkisinin önemsendiği aşikardır. Bir alt makamın bir sorunu çözmesi istendiğinde “gereğinin yapılmasını rica ederim” cümlesinin kullanılması gerekir. Bir üst ya da denk makamın bir sorunu çözmesi için dilekçe yazıldığında “gereğinin yapılmasını arz ve rica ederim” yazılması gerekmektedir. Bu şekilde özellikle devlet kurumlarında ve kurumsal şirketlerde hiyerarşik düzene dikkat edilmelidir.
YÖK’e denklik dilekçesi,
Günümüzde online başvuru işlemleri ile yapılmaktadır. Bu alanda yapılan başvuruların çoğalması ve elektronik uygulamaların genel geçer olması sayesinde, Şubat 2018 tarihinden itibaren denklik ve tanıma başvurularının sadece online sistem üzerinden yapılması işlemleri devreye girmiştir. Yüksek Öğretim Kurulu resmi sitesinin, denklik ve tanıma ile ilgili kategorisinden başvurularınızı yapabilirsiniz. Öncelikle, başvuru işlemleriniz için kimlik tanıma işleminizin yapılması gerekmektedir. Bir Türk vatandaşı olarak, T.C. kimlik numaranızı yani kimlik doğrulatma işlemlerini yaparak, sisteme ilk adımınızı atabilirsiniz. Kimlik doğrulama işlemlerinizi, e devlet şifresi ve banka bilgileri, elektronik imza gibi sistemlerden seçim yaparak yapabilirsiniz.
YÖK’e denklik dilekçesi
Dilekçenizi yazarken, online şekilde kimlik doğrulama işleminizi yaptıktan sonra, online denklik belgesi başvuru formunu mutlaka doğru ve eksiksiz şekilde doldurmanız gerekmektedir. Bu formu doldurmadan önce, pasaport sayfalarınız, diploma, onaylı diploma sureti ile transkript belgelerinizin örneklerini bilgisayarınıza yüklemeyi ihmal etmeyiniz. Formu doldururken sizden belgeleri de yüklemeniz istenecektir. Formda, eğitim bilgileriniz, kimlik bilgileriniz gibi birtakım eğitiminizi ve şahsınızı içeren bilgiler istenmektedir. İletişim bilgileriniz de buna dahildir. Gerekli alanları doldurduğunuzda ve belgeleri de yüklediğinizde YÖK’e denklik dilekçesi yazma işlemini tamamlamış olacaksınız. Bundan sonra, sizden istenen belgeleri tam olarak, zarf ile elden ya da posta ile kurula teslim etmeniz gerekmektedir.
Diploma ya da mezuniyet belgesinin aslı, resmi makamlar tarafından onaylı sureti, transkript, başka bir eğitim kurumuna transfer edilen dersler varsa, bu kurumdan da alınan transkript, belgelerin resmi makamlar tarafından onaylanan suretleri, nüfus cüzdan ve pasaport belgeleriniz gibi hem kimlik bilgilerinize, hem de eğitim bilgilerinize ilişkin evraklarınızın eksiksiz olarak hazırlanmış olması gerekmektedir. Burada, resmi makamlardan kasıt, noterlerimiz ve yurtdışında bulunan öğrenciler için büyükelçiliklerimizdir. Belgelerinizi hem elden, hem de posta ile gönderebilirsiniz. Bundan sonra, kaydınız açılacak ve başvurularınız 2 aylık bir süreç içinde denetlenecektir. Başvuru sonuçlarını online olarak güncel şekilde takip edebilirsiniz.
Yorum Yap