YÖK Denklik Süreci Nasıldır?

YÖK Denklik Süreci Nasıldır?

Yurtdışı Eğitim Kılavuzu

Yurtdışı eğitim birçok öğrencinin hayallerini süslemektedir. Çünkü, farklı ülkelerde öğrenim gören öğrenciler dünya sıralamalarında yer alan; özellikle de uygulama konusunda tam donanımlı bir öğrenim sağlayan okullardan mezun olurlar. Bu okullardan edinecekleri diplomalarla kendi meslekleri ile ilgili farklı bakış açıları geliştirerek, kendi alanlarından mezun olan diğer öğrencilerin her anlamda önüne geçerler. İş hayatı daima en iyiyi seçer. Mesleğinde iyi olanın önünde bir yerlere gelmek için hiçbir engel yoktur. Bu sebeple öncelikle sevdiğiniz alanda eğitim almalısınız ve o meslek bir iş değil de bir yaşam kaynağı olmalı sizler için.

Yurtdışında yaşayan ve öğrenim gören herkes kendi ayakları üzerinde durmayı öğrenir. Sorumluluk alma ile ilgili çok ciddi bir potansiyele sahip olur. Bu uzun soluklu süreçten sonra mesleki anlamda da daha başarılı, daha disiplinli olacaktırlar. İşverenlerin yurtdışında eğitim almış bir öğrenciyi öncelikli tercih etmelerinin ya da bireysel olarak bu kişilerin mesleki anlamda daha başarılı olmalarının asıl sebebi budur.

YÖK, Türkiye’de tüm üniversitelerin bağlı olduğu; akademik süreçlerin denetimlerini sağlayan, üniversitelere öğrenci alım şekillerini düzenleyen özerk bir kurumdur. YÖK, Yükseköğretim kurumunun kısaltmasıdır. Türk vatandaşı olsun olmasın ülkemizde lisans diploması ile çalışacak herkes Yükseköğretim Kurumu denkliğine tabidir. Yönetmeliklerine göre hareket eder. Hemen her yıl yönetmeliklerde belli başlı değişikliklere gidilmektedir. Bu durumda özellikle yurtdışında eğitim almak isteyen öğrencileri birçok soru işareti ile baş başa bırakmaktadır. Yurtdışında eğitimi tercih etmemizin en önemli avantajı dünyada sınavsız öğrenci kabul eden ülkelerin yer almasıdır. Ancak her ülkenin her üniversitenin kendi içerisinde farklı kabul koşulları da vardır. Özellikle ABD ve Avrupa’da eğitim alacak öğrenciler çok ciddi elemelerden geçmektedirler. Sat, Act gibi sınavlar, yüksek not ortalamaları, sanatsal ya da sportif başarılar gibi birçok koşul bu ülkelerde aranmaktadır. Ayrıca okulların harç ücretleri de 10.000$ ile 60.000$ aralığındadır.

Öğrenciler bu ülkelerden mezun olduklarında da ülkemizde denklik şartlarını yerine getirmelidirler. Fakat eğer kaliteli okullarda öğrenimini görmüş, dünya sıralamasında üniversitelerde lisans diplomasına sahip olmuşlarsa

YÖK Denklik-YÖK Diploma Denkliği ile ilgili olarak daha hızlı sonuca ulaşabilmektedirler. Diğer ülkelerde mezun olan öğrenciler de yine aynı şartlarda denklik incelemesine tabi tutulmaktadırlar. Burada önemli olan öğrencinin kendi bireysel başarısı olacaktır. Kendini mesleki bilgi ve uygulama alanında geliştirmekle birlikte YÖK Denklik-YÖK Diploma alabilmektedirler.

YÖK Denklik-YÖK Diploma denkliği alabilmek için öncelikli dikkat edilmesi gereken konu tanınırlıktır. Eğitim alınacak üniversitenin Yükseköğretim Kurumu tarafından tanınıyor olması gerekmektedir. Aksi takdirde denklik başvurusu yapılması mümkün değildir. Denklik ile ilgili tüm yönetmelik YÖK’ün sitesinde yer almaktadır. Okulların kurum tarafından tanınıp tanınmadığı da bir dilekçe ile bireysel başvuru neticesinde öğrenilebilmektedir.  Dilekçenize cevabınızı aldıktan sonra üniversitenizde eğitim almaya başlayabilir; mesleğinize ülkemizde devam edebilirsiniz.

Puanla
[OY: 0 Ortalama: 0]

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

whatsapp1