Ülke Değiştirme Koşulları
Yeşil pasaportlu vatandaşlar devlet kurumlarında 1., 2. veya 3. dereceden memurluk hizmeti veren kişilere tahsis edilen bir pasaporttur. Uçak bileti almadan önce kişilerin pasaportlarını almaları gerekmektedir.
Yurtdışına çıkışlarımızda bizlere eşlik eden 4 pasaport çeşidi mevcuttur. Bunlar gri, yeşil, bordo ve siyah olarak ayrılmaktadır. Bordo pasaport umama mahsus, yeşil pasaport hususi, gri pasaport hizmet, siyah pasaport diplomatik olarak açıklanmaktadır. Tüm bunları birbirinden ayıran şey alacak olan kişinin statüsüdür. Örneğin siyah pasaport sadece devletin en üst kademeleri tarafından kullanılır ve başka birileri tarafından başvurusu yapılamaz. Aynı şekilde gri pasaport sadece belirli bir görev için yurtdışına giden kişilere verilebiliyor. Bu görevlerde devleti temsil etmeleri de önemli şartlardan biri olmaktadır. Bu pasaport sadece görev süreleri boyunca verilmektedir. Yeşil pasaport yurtdışı çıkış izni açısından da bolca fırsat sunar. Birçok ülkeye bu sayede vizesiz gidebilmeniz de mümkün olmaktadır.
Yeşil pasaport devlet kurumlarındaki belirli derecede çalışan ve emekli olan kişilere verilir. Ayrıca tüm bu kişilerin çocukları da bu pasaporttan alabilir. Türkiye Büyük Millet Meclisi eski üyeleri ile birlikte devlet kurumlarında birinci, ikinci ya da üçüncü derecede memurluk yapan kişilere yeşil pasaport alabilme hakkı tanınıyor. 5 yıl geçerlilik süresi olan bu pasaport çok fazla ülkeye gitme hakkı tanımaktadır. Hemen hemen 160 ülkeye rahatlıkla bu pasaport sayesinde gidilebilmektedir. Vize isteyen ya da istemeyen ülkelere bu pasaport ile kolaylıkla gidiş geliş sağlamanız mümkündür. Hususi pasaportu alırken herhangi bir harç ücretini ödeme yükümlülüğünüz yoktur. Yalnızca defter bedeli ödemeniz yeterlidir. Bu pasaportun dolaşım gücü yadsınamaz bir boyuttadır ve her ülkede bu kadar avantajlı pasaportlar bulunmamaktadır. Yeşil pasaport kullanan bakanlar görevi boyunca siyah pasaport kullanmışlardır. Ancak bakanlık görevleri sona erdiği için yeşil pasaporta geçiş yapmışlardır. Yeşil pasaporta sahip olan kişinin eşi ya da çocukları da bu pasaportu alabilmektedir. Ebeveynlerin vefatı durumunda da bu pasaportu alabilmektedirler. Yeşil pasaport yurtdışı çıkış izni alıp almamanız konusunda sizlere yardımcı olmaktadır. Bazı memurlar çalıştığı süre içerisinde bulunduğu kurumdan izin almaktadır. Bu izin memurun nerede olduğunun bilinmesi açısından oldukça önemlidir. Ancak yurtdışına çıktığınızda ya da çıkarken sizlerden izin alıp almadığınıza dair herhangi bir belge talebi olmayacaktır. Bu husus bağlı olduğunuz kurum ile sizin aranızda olan bir konudur. Elbette izin sorunu kurumdan kuruma da değişiklik gösterebilmektedir. Çalıştığınız kurumdan bu konu hakkında gerekli bilgi sahibi olmanız mümkündür.
Yeşil Pasaport Yurt Dışı Çıkış İzni
sağlar mı? Elbette yeşil pasaportla yurtdışına çıkabilirsiniz. Bu pasaportu diğerlerinden ayıran bir nokta bulunmaktadır. Bu nokta, pasaport sahibi olmak isteyen kişinin İç İşleri Bakanlığı’na bir talep yazısı yazması gerekmektedir. Ayrıca yazdığınız talep yazısını çalıştığınız ya da emekli olduğunuz kuruma imzalatmanız da önemli bir husustur. İhracat ile uğraşan iş adamları da bu pasaporta sahip olabilmek için Ekonomi Bakanlığı’nın talep formunu doldurmalıdır. Bu form ile birlikte de üyesi oldukları İhracatçı Birliği’ne gitmeleri gerekmektedir.
#yeşilpasaport #pasaportyurtdışıizni
Yorum Yap