Geçiş Defteri İşlemleri
Pasaportlarınızın süresi bittiğinde elbette yeni pasaport çıkarmakla yükümlü olursunuz. Bu yükümlülük sizlerin seyahat planı ile alakalı bir durumdur. Dilerseniz pasaportsuz gidebileceğiniz ülkeler de bulunmaktadır. Ancak pasaport şartı koyan ülkeler için kesinlikle pasaport çıkarmanız gerekmektedir. Pasaport hem sizlerin hem de gideceğiniz ülkenin güvenliği açısından oldukça önemli bir belge niteliğindedir. Oluşabilecek herhangi bir güvenlik problemi esnasında hemen sizlerden pasaport talep edilmektedir. Bu sebeple yurtdışına çıkarken pasaport sürenizin yeterliliğinden emin olmanız gerekir.
Pasaport bedellerini her yıl Maliye Bakanlığı belirlemektedir. Her yıl için alınacak ücretler aynı olmak zorunda değildir. Ülke koşullarına göre bu ücretler farklılıklar gösterebilmektedir. Pasaportunuzun süresi bittiğinde de yeni pasaport çıkarmanız gerekmektedir. Pasaportlarınızın kaybolması durumunda eğer yurtdışındaysanız geçici pasaport alabilirsiniz. Ancak ülkeye döndüğünüz zaman tekrar pasaport çıkarttırmanız gerekmektedir. 2019 için belirlenen pasaport ücretli 2018 yılı için belirlenen pasaport ücretlerinden farklıdır. 2019 yılı pasaport ücretlerinde artış meydana gelmiştir.
Yeni pasaport bedelleri nedir konusuna açıklık getirecek olursak 2019 yılı için belirlenen ücretler 6 aylık bir pasaport için 137,40 TL, 1 yıllık pasaport için 248,26 TL, 2 yıllık pasaport için 405,00 TL, 3 yıllık pasaport için 575,00 TL, 4 ila 10 yıllık pasaport için 811,00 TL’dir. Tüm bu ücretlere ek olarak defter bedeli de yatırmanız gerekmektedir. 2019 defter bedeli ise 133,00 TL olarak belirlenmiştir. Pasaport harç bedellerini anlaşmalı olan bütün bankalara yatırmanız mümkündür. Kimileri için pasaport harçlarında muaflık durumu bulunmaktadır. Örneğin yeşil pasaport alma hakkı olan bir kişi pasaport harçlarını yatırmaktan muaf tutulur. Yalnızca defter bedelini yatırması gerekir. Bu durum öğrenciler için de geçerlidir. 25 yaşını aşmamış öğrenciler harçsız öğrenci pasaportu alabilmektedir. Yeni pasaportunuzu almak için Nüfus Müdürlükleri’nden başvuru yapmanız gerekmektedir. Bu sebeple öncelikle internet üzerinden ya da belirlenen telefon hattından randevu almanız gerekmektedir. Randevu almayan kişiler kurum çok yoğun olduğu için pasaport işlemlerini yaptıramazlar.
Yeni pasaport bedelleri nedir sorusu kafamızı oldukça fazla karıştırmaktadır. Ancak bu kafa karışıklığına yer vermemek adına gerekli açıklamaları yapmış bulunmaktayız. Pasaport sürelerini kendiniz belirleyebilirsiniz. Bazı durumlarda pasaport sürelerini pasaportu veren kurumlar belirlemektedir. Örneğin 18 yaş altı öğrenciler pasaport başvurusu yaptığı sırada pasaportları 5 yıllık süre ile verilmektedir. Sonrasında yine başvuru yaparak öğrenci pasaportlarından yararlanmaları mümkündür. 18 yaş altındaki kişilerin dış görünüşleri sürekli değişiklik gösterdiği için güvenlik açısından bir problem çıkmaması adına böyle bir yol izlenmektedir. Pasaport hakkında tüm detaylı bilgileri pasaport.gov.tr adresinden öğrenebilirsiniz. Yurtdışı yasağı olan kişiler yeni pasaport çıkarma işlemlerinden de yararlanamamaktadır. Devletin yetkilileri tarafından böyle bir yasak konulduysa yurtdışına çıkamazsınız. Yurtdışına çıktığınızda pasaport işlemlerinizi konsolosluklardan yapabilirsiniz. Konsolosluklar ve büyükelçilikler sizlere bu konularda oldukça yardımcı olmaktadır.
Yorum Yap