Pasaport Yenileme İşlemi Yapılırken Ne Yapıyorlar?
Sevgili gençler, bildiğiniz gibi yurtdışına pasaportunuz olmadan çıkmanız mümkün değil. Bir yurtdışı üniversitesinde eğitim almaya karar verirseniz, ilk adım olarak pasaportunuzu hazırlamalısınız. Bundan sonra, okula başvurularınız ve kayıt işlemleriniz, ardından öğrenci vizesi başvurularınız söz konusu olacaktır. İlk adımı atarken pasaportunuzu süresiz bir belge olmadığını da belirtelim. Ülkemizde ikisi özel statü olmak üzere, dört farklı pasaport türü bulunmaktadır. Öğrencilerimizin yeşil yani hususi pasaport, ya da bordo ya da umumi pasaport şeklinde pasaportlara başvurabilirler. Diğer pasaportlar devlet kademelerinde hizmet sunan ya da sunmuş kişiler için verilmektedir. Öte yandan, ülkemizde öğrencilerimize kolaylıkla sağlayan harçsız öğrenci pasaportu da aynı bordo pasaport gibi özellikleri ile beğeni kazanmaktadır. Bu uygulama, öğrencilerimizin maddi anlamda zorlanmadan pasaportlarını almalarını sağlamaktadır. Pasaport harç bedeli ödeme zorunluluğundan muaf tutularak, hem hızlı şekilde başvurularının sonuçlanması, hem de bütçelerinde katkı olması sağlanmaktadır.
18 yaşları ile 25 yaşları arasında olan öğrencilerimiz, ister yurtiçinde, ister yurtdışında eğitim alsın, bir pasaport harcı bedeli ödemeden, sadece pasaport defter gideri olan matbuğ bedeli ödemesi ile başvuruları yapmak mümkündür. Yurtdışında eğitim almak isteyen öğrencilerimizin bu koşullara haiz olmak suretiyle, bu pasaporta başvurmalarının yerine olacağı görüşündeyiz. Pasaport yenileme işlemlerinizi de sürenizi doldurmadan yapmalısınız. Pasaportunuzun süresi dolmuş olabilir, kaybetmiş olabilirsiniz. Peki pasaport yenileme işlemi yapılırken ne yapıyorlar? Bunlara göz atalım. Pasaport yenileme işlemi, aslında ilk pasaport aldığınızdaki işlemlerden farklı değildir. Büyük oranda aynı işlemler yapılmaktadır.
Pasaport yenileme işlemi
olarak, öncelikle sizden istene evrakları sıranız geldiğinizde ya da internet üzerinden aldığınız randevu saatinizde yetkili memura teslim etmeniz çok önemlidir. Kimlik belgeniz, ödeme dekontunuz, öğrenci belgeniz, varsa eski pasaportunuz, biyometrik fotoğraflarınız yanınızda olmalıdır. Bundan sonra, yetkili memur sizin parmak izlerini özel bir cihaz ile alacaktır. Bu işlem Nüfus Müdürlüğü’nde ilgili birim nezdinde olmaktadır. Yanınızda olan eski pasaportunuz da alınarak iptal işlemi yapılmaktadır ve size geri verilmektedir. Gerekli kayıt işlemlerinizin yapılmasının ardından, yetkili memur pasaportunuzun gönderilmesi için açık ve güncel adresinizi alacaktır. İmzalarınızı atmanızın ardından pasaportunuzun gönderilmesini bekleyebilirsiniz.
Pasaport yenileme işlemi
temel olarak kesinlikle sizi zorlayacak işlemler değildir. Yaklaşık olarak yarım saat içinde bitmiş olacaktır. Yurtdışında bulunan öğrencilerimiz, nüfus müdürlükleri yerine, büyükelçiliklerimizin ya da konsolosluklarımızın ilgili birimlerinde bu işlemleri yaptırmaktadırlar. Belgelerinizi hazır ederek aynı işlemlerin bu temsilciliklerimizde yapılmasını sağlayabilirsiniz. Yine adres vermeniz söz konusu olacaktır. Pasaportunuz adresinize gönderilecektir. Bunun yerine tekrar elçiliklerimize giderek de pasaportunuzu alabilirsiniz. Özellikle yurtdışında, pasaportlarınızın süresinin dolmasına ve yenileme işlemlerini aksatmamaya dikkat etmelisiniz. Yurtdışında pasaportunuz sizin kimlik belgenizdir. Bu nedenle, öğrencilerimize pasaport süreleri ve yenileme işlemleri noktasında dikkatli olmalarını önemle belirtmekteyiz. Bu şekilde sorun yaşamadan eğitiminize devam edebilirsiniz.
Yorum Yap