Pasaport Türleri Nelerdir?
Yeşil pasaportlar Türkiye Büyük Millet Meclis üyeleri, Büyükşehir belediye başkanları, Türk Hava Kurumu ve Türkiye Kızılay Cemiyetince görevlendirilenlere verilebilmektedir. Bu tarz kuruluşlarda memur statüsünde çalışanlara verilen yeşil pasaport, hususi idarelerce veya belediyelerce resmi kabul edilmektedir.
Pasaport başvurusu yapmak isteyenler geçici pasaport kolayca alabilirler. Eski bakanlar ya da eski üyeleri TBMM üyeleri ise yeşil pasaporttan yararlanabilirler. Yurt dışındayken rahatlıkla kullanabileceğiniz bu pasaport size kolaylık sağlar. TBMM üyeleri pasaport geçerliliği devam eden çocuklarına 25 yaşının altındaysa yardım edebilirler. Türkiye Cumhuriyeti büyükelçilik kurumuna başvurmanız takdirinde pasaport alma işlemleriniz hakkında bilgi olabilirsiniz.
Pasaport, uluslararası anlamda bir ülkeden diğerine geçmek için gerekli olan kimlik tanımlayıcı belgedir. Her ülke vatandaşlarına pasaport vermektedir. Pasaport ve buna eşdeğer belge olmadan bir ülkeden diğerine yasal koşullarda geçmek söz konusu olmayacaktır. Ülkemizde de vatandaşlarımıza, özelliklerine uygun olarak veya umuma mahsus pasaportlar verilmektedir.
Pasaport türleri nelerdir?
Bunlara bir göz atalım. Bordo pasaport, pasaport türleri arasında umumi olandır. Ülkemizde, özel statüde olmayan çocuklarının tüm vatandaşlarımıza, başvurmaları halinde ve gerekli yasal şartları taşımaları halinde umumi pasaport olan bordo pasaport verilir. Türkiye büyük millet meclisi tarafından verilen yeşil pasaport ise hususi pasaport olarak geçmektedir. Kamu alanında görev yapanlar, onların eşleri ve belirli bir yaşa kadar çocukları bu pasaportu alırlar.
Pasaport türleri
Pasaport türleri arasında olan, Gri pasaport, özel hizmet pasaportu olarak geçmektedir. Siyah pasaport ise diplomatik pasaporttur. Pasaport ile ülkenizden farklı bir ülkeye, turistik yani seyahat amaçlı olarak, iş amaçlı, sağlık amaçlı ya da eğitim amaçlı olarak gidilmesini sağlar. Bordo pasaport olan umumi pasaportları, yurdumuzda, il ve ilçelerin nüfus müdürlüklerinden, buna bağlı olarak emniyet müdürlüklerinden, yurtdışında iseniz konsolosluklarımızdan alabilirsiniz. Umumi pasaportların süresi, minimum olarak 6 ay ve maksimum olarak 10 yıldır. Bu sınır 18 yaşından küçükler için de minimum olarak beş yıldır. Nüfus müdürlüklerinden başvuracağınız pasaport işlemleri için 2 adet biyometrik fotoğraf, elinizde varsa eski pasaportunuz, parmak izi, talebiniz ve imzanız ile harç ödeme dekontunuz olması gerekmektedir.
Yeşil pasaport olan hususi pasaport türleri almak için, kamu görevlisi olarak hizmet sunmuş olduğunuz kurumdan aldığınız resmi yazı, biyometrik fotoğraf, kimlik kartınız gerekmektedir. Yeşil pasaport başvurularınızı sadece il nüfus müdürlüklerinden yapabilirsiniz. Hizmet pasaportu olan gri pasaport, görev gereği, devlet kurumlarında görev yapan ve görevlerinin bir parçası olarak yurtdışında giden kişilere verilmektedir. Diplomatik pasaport ise Türkiye Cumhuriyeti bünyesinde görevli olarak, ülkemizin, büyükelçiliklerinde, konsolosluklarında hizmet vermekte olan diplomatlarımız, TBMM üyeleri, Anayasa Mahkemesi ile Danıştay ve Yargıtay, Sayıştay üyeleri, eski yıllarda görev yapmış cumhurbaşkanlarımız, üst düzey kamu kadroları, Yargıtay, Sayıştay ve Danıştay üyelerimiz gibi görevlilerimiz almaya sahiptir.
Diplomatik pasaportlar yukarıda belirtildiği gibi, son derece az ve özel görev yapan devlet görevlilerine verilmektedir. Bu pasaportun alınmasında bir harç ödemesi söz konusu değildir. Öte yandan, yeşil pasaportlar ve umumi pasaportlar için de harç ödemesi alınmaktadır. Pasaportunuzu uygun koşulları gerçekleştirdikten sonra, başvurarak belgenizi alacaksınız. Bundan sonra, öğrenci danışmanlarımızla iletişime geçmeniz ve vize başvurularınızı yapmanız gerekmektedir. Yurtdışında ülke ve okul seçimlerinizi öğrenci danışmanlarımızla gerçekleştirdikten sonra, öğrenci vizesi için başvurularınızı yapacaksınız. Bu vize alımı için belgelerinizi temin edin ve ekleyin, ardından danışmanlarımızdan yardım alarak başvurularınızı mükemmel şekilde yapacaksınız. Pasaport işlemlerinizi zamanında başvuruları yaparak tamamlamanız, zaman kaybı yaşamamanız için çok önemlidir. Danışmanlarımızın hatırlatmalarına dikkat ediniz.
#pasaporttürleri #bordopasaport #yeşilpasaport #umumipasaport #pasaportücreti
Yorum Yap