Pasaport Çıkarmak Ne Kadar Sürer?
Bordo pasaport ya da umuma mahsus pasaport olarak bilinen pasaportlar tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları tarafından alınabilen pasaporttur. Bordo pasaport alabilmeniz için öncelikle pasaport bedeli ve defter bedelini yatırmanız gerekmektedir. 25 Yaşını aşmamış kimseler ise öğrenci pasaportu çıkararak harçsız pasaport çıkartabilmektedir. Öğrenci pasaportu da temelde bordo pasaport olarak geçer.
Pasaport çıkarmak için artık günlerce emniyet müdürlüklerini gidip sıra beklemeye gerek yok. Gelişen teknoloji ile artık tüm pasaport başvuru işlemleri internet üzerinden yapılabiliyor.
İnternet üzerinden süren başvuru işlemi öyle saatlerce veya günlerce sürmez. Bu tamamı ile sizin internet kullanma hızınıza bağlı olarak yalnızca 5-10 dakika gibi kısa bir süre içerisinde gerçekleşen bir işlemdir. Hangi kategoride başvuru yapacaksınız ve işlemin sırayla devamı sitedeki kutucuklarda adım adım yer almaktadır. Siz kendi ihtiyacınız ve talebinize uygun butonlara tıklayarak işlemi devam ettirirsiniz. Verdiğiniz kişisel kimlik bilgileriniz doğrultusunda başvuru işleminiz kabul edilir ve belirttiğiniz nüfus müdürlüğü için randevu verilir.
Başvuru için istenen tüm belgelerin eksiksiz olarak verilmesi pasaportunda daha hızlı alınmasını sağlar. Örneğin bu işlemlerden sonra hemen belirtilen bankalara harç bedellerinin ve defter ücretlerinin yatırılması gerekir. Harç bedelleri 6 aylık pasaport alacaklar için en düşük ücretlendirme fiyatlarına sahiptir. 1 yıllık, 2, 3, 4 ve üzeri için fiyatlar artık göstermektedir. Fiyatlar maliye bakanlığı tarafından her yıl düzenlenir ve bu fiyatlar kişiye veya duruma göre değiştirilemez. Pasaport için bu bedellerin ödendiğine dair makbuzun kesinlikle dosyada bulunması gerekir. Ayrıca makbuzların üzerinde kişinin ismi, adresi ve TC kimlik numarasının mutlaka yazılı olması gerekir.
Pasaport çıkarmak ne kadar sürer?
Tüm bu belgeler eğer tam olarak hazırsa pasaportunuz onaylanır ve en geç bir hafta içerisinde adresinize postalanır.
Pasaport çıkarmak ne kadar sürer?
Pasaport alabilmek için istenen diğer belgeleri de eskiz olarak dosyada bulundurmalısınız. 2 adet biyometrik fotoğraf, nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi de başvuru için istenen evraklardır. Çekilen fotoğrafların biyometrik istenmesinin nedeni yüzün hiçbir detaya bağlı kalmadan görünmesini sağlamaktır. Bu durum erkek, kadın, çocuk ve hatta bebek için bile geçerlidir. Eğer daha önce aldığınız pasaportlarınız varsa bu pasaportların aslını da başvuruda yetkililere vermelisiniz. Pasaport müracaatlarının şahsen yapılması gerekir. Eğer 18 yaşından küçükler için pasaport alınacaksa kesinlikle veli muvafakat namesi istenmektedir.
Pasaport almak için gidilen nüfus müdürlüklerinde başvuru dosyasını verdikten ve pasaport işleminiz onaylandıktan sonra parmak izi alınır. Parmak izi daha önceki pasaportlar için alınmışsa bu belgenin de dosyada olması gerekir. Parmak izinin alınmasından sonra tüm işlemler son bulur ve pasaport için onay verilir. Siz evinize gidersiniz ve pasaportunuz en geç bir hafta içerisinde PTT ile adresinize teslim edilir. Evde yoksanız pasaportunuz sonraki günlerde yeniden getirilir. Yine evde yoksanız o zaman PTT şubesine verilir ve 7 gün içerisinde alınmayan pasaportlarınız emniyet müdürlüklerine gönderilir. Yurtdışından pasaport başvurusu yapanlar o ülkenin büyükelçiliklerinden pasaportlarını alabilirler. Aldığınız pasaport her ülkeye giriş çıkışınıza izin vermek için hazırlanmaktadır.
Yorum Yap