Pasaport Almak İçin Neler Gereklidi?
Pasaport almak için gerekenler de farklı tür pasaport ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterir. Herkessin aldığı kırmızı kaplı pasaport için alınması gereken belgeler standarttır.
Pasaport almak için gerekenler;
öncelikle pasaport için randevu almak gerekir. Randevu nüfus müdürlüklerinden alınabildiği gibi maliye bakanlığının internet sitesinde de alınabilir. Sorgulanan kimlik bilgilerinizde herhangi bir engel yoksa pasaport için randevu verilir. Randevu tarih ve saatini 30 gün içerisinde 3 kere yine site üzerinden değiştirme imkânına sahipsiniz. Randevudan sonra yapılması gereken ilk şey, pasaport harç ücreti ve defter ücretini belirlenen bankalardan birisine yaparak makbuz almaktır. Alınan makbuzda isminiz, TC numaranız ve size ait bilgilerin olması gerekir. Ve bu makbuzun mutlaka başvuru dosyasında bulunması gerekir. Pasaport için 2 adet biyometrik fotoğraf ve varsa daha önce aldığınız pasaportu da yenileme amaçlı olarak götürmeniz gerekmektedir.
Pasaport almak için gerekenler :
yalnızca resmi belgelerin götürülmesinden ibaret değildir. Pasaport alacak kişinin bilhassa kendisinin randevu günü nüfus müdürlüğünde hazır bulunması ve başvuruyu şahsen yapması zorunludur. İsterseniz farklı bir ilde isterseniz bulunduğunuz il ve ilçe nüfus ve vatandaşlık işleri genel müdürlüğünden randevu alabilirsiniz. Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi ve eğer öğrenciyseniz öğrenci belgenizin de yanınızda bulunması gerekir. Ayrıca engelli olan kişilerin sağlık raporlarının dosyada bulunması da istenen belgeler arasındadır. Hangi ülkeye giderseniz gidin ödediğiniz pasaport harç bedeli standarttır. Yalnızca alacağınız süreye göre ücretlendirme farklılık göstermektedir. 6 aydan başlayıp 4 yıl ve üzeri süreler için pasaport harç ücretleri ve defter bedeli artış göstermektedir. Pasaport almak için gittiğiniz nüfus müdürlüklerinde parmak iziniz alınır ve bu işlemlerin hepsi tamamlandığında pasaport işleminiz onaylanır.
Pasaportunuz en geç bir hafta içinde sizin verdiğiniz adrese PTT ile adrese teslim olarak getirilir. Elektronik ortamlarda da tüm bilgilerin girildiği pasaportlar sayesinde sınır giriş çıkışlarında geçişler daha hızlı ve güvenli bir şekilde yapılmaktadır. Artık nüfus cüzdanlarında olduğu gibi pasaportlarda da bu sistemle çipli pasaport verilmeye başlanmıştır. Farklı türlerde olmak üzere 6 çeşit pasaport vardır. Umuma has bordo pasaportlar ekstra taleplerin olmadığı klasik pasaportlardır. 18 yaşın altında olan kişiler için sorumlu kişilerin muvafakat vermesi zorunludur. Pasaport süresini uzatmak, yenilemek veya ilk defa pasaport çıkarmak için de bu prosedürlerin uygulanması gerekir.
Yorum Yap