Öğrenci Pasaport Nasıl Alınır?
Yurtdışına öğrenci olarak gitmek için bazı ülkelere giriş için pasaport gereklidir. Öğrenci pasaport nasıl alınır? Öğrencilerin zamanı kaçırmadan bu fırsattan istifade etmek istemesi sebebiyle düşündükleri bir konudur. Öğrenci pasaportu birçok açıdan harika bir fırsat niteliğindedir. Eğitim hayatınızın gelişmesi için yapacağınız yurtdışı ziyaretleriniz ya da gezileriniz için pasaporta ihtiyaç duyarsınız. Öğrenci pasaportu sizlere tam bu noktada harika kolaylıklar sunmaktadır. Maliyet açısından öğrencileri zorlamamak öğrenci pasaportunun en büyük özelliğidir. Yurtdışına çıkışlarda pasaport bizlerin kimliği olarak görülmektedir. Bu sebeple bizim için çok önemli bir belgedir. Pasaport istemeyen ülkeler ya da şehirler elbette mevcuttur. Ancak bunların sayısı oldukça azdır. Pasaportlu giriş yapılabilen ülkeler için pasaportunuzu almanız, süresine de dikkat etmeniz gerekmektedir. Herhangi bir güvenlik soruşturmasında ya da bir olayda öncelikle pasaportlarınız kontrol edilecektir. Bu sebeple yurtdışında yanınızdan ayırmamanız gerekir.
Öğrenciler herhangi bir harç bedeli ödemeden pasaport sahibi olabilmektedir. Bu pasaport harçsız öğrenci pasaportu olarak da adlandırılmaktadır. Harçsız pasaport alabilmek için öğrenci olmanın yanı sıra bir de yaş sınırı belirlenmiştir. Bu pasaporta 25 yaş altı öğrenciler sahip olabilmektedir. 25 yaş üstü öğrenciler normal pasaport alabilmektedir. Öğrencilerin bu pasaportu alırken yanlarında mutlaka bulundurması gereken belge öğrenci belgesidir. Öğrenci belgesini dilerseniz eğitim gördüğünüz kurum ya da kuruluşlardan dilerseniz de e-devlet sitesinden alabilirsiniz. Aldığınız öğrenci belgesi yine eğitim gördüğünüz kurum ya da kuruluşlar tarafından imzalanmış olmalıdır. İmza olmayan belgeler geçersiz sayılmaktadır. Bu belgenin yanı sıra öğrencilerden diğer herkesten istenilen belgeler istenmektedir. Nüfus cüzdanı aslı ile birlikte 2 adet biyometrik fotoğraf sizlerden istenen belgeler arasında yer alır. Ayrıca öncesinde almış olduğunuz pasaportunuz varsa ve günü geçmişse o pasaportunuzu da iade etmeniz gerekmektedir. Ayrıca pasaport için belirlenen defter bedelini de yatırmanız gerekmektedir. Defter bedeli 2019 yılı için 133,00 TL olarak belirlenmiştir. Bu bedeli anlaşmalı bankalara yatırmanız gerekir. Yatırdığınız defter bedelinin dekontunu almanız da önemlidir. Bu hesap belgesi bankada işlemlerinizi yapan görevliler tarafından ıslak imza atılarak tarafınıza verilmelidir. Aldığınız dekontta imza bulunup bulunmadığını kontrol etmeniz gerekir. Öğrenci pasaportunuzun süresi 25 yaşınızı aşmamanız için belirli süreliğine verebilir. 21 yaşında olan bir öğrenci için öğrenci pasaportu 4 yıllık verilebilmektedir.
Öğrenci pasaport nasıl alınır
noktasında yaptığımız açıklamalara ek olarak istenilen belgeler toparlandığında randevu almanız gerekmektedir. Bilindiği üzere pasaport başvuruları artık Nüfus Müdürlükleri’ne yapılmaktadır. Randevunuzu internet üzerinden alabileceğiniz gibi telefon üzerinden de alabilirsiniz. Dilerseniz Randevu adresinden, dilerseniz ALO 199 numaralı hattı arayarak randevu alabilirsiniz. Randevu gününüz ve saatinizin geçmemesine dikkat etmeniz gerekir. Size verilen gün ve saatte istenilen belgelerle birlikte Nüfus Müdürlükleri’ne gitmeniz gerekir. 3 kere randevu alıp gitmeme hakkınız bulunmaktadır. 18 yaş altı öğrenciler ebeveynleri ile başvuru yapmalıdırlar.
Yorum Yap