Kosova’da Üniversite Okumak İçin Gerekli Şartlar Nedir?
Ülkemize yakınlığı ile ve verdiği eğitimlerin kalitesiyle gençlerin ilgi gösterdiği ülkelerin başında gelen Kosova, lisans eğitimi için her yıl belli sayıda kontenjanlar açmaktadır. Dünyanın her yerinden öğrenci kabul eden ülke, aynı zamanda Türk gençlerimiz için de belli sayıda kontenjanlar açarak her yıl pek çok öğrencimizin hayallerini gerçekleştirmelerine vesile oluyor. Yurt dışında okumak için Kosova’yı tercih eden gençlerimizin lise mezunu olmaları bu eşsiz eğitim fırsatından yararlanabilmek için yeterli olacaktır. İster düz liseden mezun olunsun, ister Anadolu Lisesi veya meslek lisesinden mezun olunsun, tüm diplomalar başvuru için uygundur.
Kosova Üniversitelerinde lisans eğitimi almak isteyen gençlerimizin lise diploma notları istenmez ve aynı zamanda taban puan sorunu de mevcut değildir. 25 yaşın altında olan ve lise mezuniyet belgesine sahip olan her Türk genci bu üniversitelerde istedikleri fakülte ve bölümde öğrenci olabilir, lisans eğitimlerini alabilirler. Yabancı dil sınavı da olmadığı için gençlerimiz sadece gelecek planlarına uygun bir alanda doğrudan lisans öğrencisi olabilirler ve mezun olduklarında aldıkları diplomalar da ülkemizde tanınmaktadır.
Kosova’da Üniversite
Kosova’daki üniversite hayatı, Sırbistan ve Makedonya’dan gelen öğrenciler için popüler bir destinasyondur. Arnavut öğrenciler arasında da çok popüler. Hak ettiği itibara rağmen, Kosova’daki üniversite hayatı zorluklarla dolu değildir. Öğrenciler mezun olduktan sonra iş bulamamaları nedeniyle eğitimlerini tamamlamakta zorlanıyorlar. Ayrıca, eğitimin Kosova vatandaşlarına ayrılması gerektiğine inanan yerel sakinlerin düşmanlığıyla da karşılaşıyorlar.
Kosova’da üniversite hayatı Kosova Savaşı nedeniyle kesintiye uğradı. Çatışma üniversiteyi harabeye çevirdiğinden, insanların orada okumak için dönmesi biraz zaman alacak. Yapsalar bile ders kitaplarından ve öğretim materyallerinden yoksun kalacakları için çalışmalarını tamamlayamayacaklarını görebilirler. Üniversite öğrencileri de birçok işverenin gerekli niteliklere sahip olmadığına inandığı için iş bulmakta zorlanıyor. Bu, yeni üniversite mezunlarını iş piyasasına girmekten caydırıyor ve bu da onların mezun olduktan sonra iş bulmalarını daha da zorlaştırıyor.
Kosova’nın üniversite öğrencileri kolejden çıktıklarında iş bulmakta zorlanıyorlar. Bilim, teknoloji, mühendislik ve tıp (STEMM) disiplinlerinde eğitim alırlar; ancak, nitelikleri genellikle ülkenin iş piyasası gereksinimleriyle uyuşmamaktadır. İşverenler bazen sistemden memnuniyetsizliklerini ifade etmenin bir yolu olarak şüpheli niteliklere sahip adayları reddederler. Sonuç olarak, birçok üniversite öğrencisi geçim düzeyinde yaşıyor ve kolejden ayrıldıktan sonra kendilerini desteklemek için mücadele ediyor. Temel hayatta kalma ihtiyaçlarını karşılamalarına yetecek kadar ödeme yapan işleri bulamıyorlar.
Kosova’nın bağımsızlığı konusu birçok üniversite öğrencisinin kafasında yer aldığından, bu ona destek göstermenin bir yolu olarak yorumlanabilir. Bağımsızlık hareketi 1999 yılında Kosova’nın büyük bir uluslararası varlığın ortasında Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan etmesiyle başladı. İlk başta, bu hareket Kosova’da yaşayan hem Arnavut hem de Sırp vatandaşlarından destek aldı. Ancak Sırplar, Kosova’da yaşayan Arnavutlara karşı şiddetli kampanyalar başlatarak misilleme yaptı. Sonuç olarak, her iki etnik grup da Sırp askerleri ve milisleri tarafından evlerinden çıkmaya ve toplu mülteci kamplarına gitmeye zorlandı. O zamandan beri işler iyileşmiş olsa da, Kosova sınırları içindeki ara sıra yaşanan ayrılıkçı hareketler nedeniyle birçok vatandaş hala kendilerini güvende hissetmiyor.
Yorum Yap