İb ( İnternational Baccalaureate ) Nedir ?

İb ( İnternational Baccalaureate ) Nedir ?

İb ( İnternational Baccalaureate ) Uluslararası Bakalorya Diploma Programı (IBDP) ve Uluslararası Bakalorya Kariyerle İlgili Program (IBCP), öğrencileri İngilizce konuşan kolejlere ve üniversitelere hazırlayan uluslararası lise diplomalarıdır. İlk kez 1968 yılında İsviçre’nin Cenevre şehrinde uygulamaya konulan ve kurulduğu yıldan beri dünyaca kabul edilen uluslararası yeterlilikteki bir eğitim programı olan International Baccalaureate (IB), 16-19 yaşları arasındaki öğrenciler için hazırlanmış; iki yıllık bir üniversite öncesi eğitimidir.

İb ( İnternational Baccalaureate ) Uluslararası Bakalorya (IB), 3 ila 19 yaş arasındaki öğrenciler için uluslararası kabul görmüş dört eğitim programı sunan, kar amacı gütmeyen bir eğitim kurumudur. Programlar, İlk Yıllar Programı (PYP), Orta Yıllar Programı (MYP), Diploma Programı ( DP) ve Kariyerle İlgili Program (CP). Bu programlar, sorgulayan, bilgili, düşünen, iletişim kuran, ilkeli, açık fikirli, ilgili, risk alan, dengeli ve yansıtıcı öğrenciler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Dünya çapında 160’tan fazla ülkede 5.000’den fazla okulda sunulmaktadır.

İb İnternational Baccalaureate Faydaları

  • Dünya çapında tanınma: IB programı, dünya çapındaki üniversiteler ve kolejler tarafından tanınmaktadır ve öğrencilerin istedikleri kuruma kabul edilmelerini kolaylaştırmaktadır.
  • Müfredat: IB programı, öğrencileri yüksek öğrenime ve işgücüne hazırlayan titiz bir müfredat izler.
  • Çok dilli eğitim: Program, çok dilliliği teşvik eder ve öğrencilere birden çok dilde eğitim alma fırsatı sunar.
  • Eleştirel düşünmeyi teşvik eder: Program, öğrencileri bilgileri sorgulamaya ve analiz etmeye teşvik ederek eleştirel düşünme becerilerini geliştirir.
  • Çok yönlü bireyler yaratır: Program, kişisel ve sosyal beceriler de dahil olmak üzere tüm kişinin gelişimini vurgular.
  • Uluslararası bilinci teşvik eder: Program, dünya vatandaşlığının ve farklı kültürleri anlamanın önemini vurgular.
  • Esneklik sunar: Program, öğrencilere eğitimlerini ilgi alanlarına ve kariyer hedeflerine göre uyarlama fırsatı vererek, çeşitli konulardan seçim yapmalarına olanak tanır.
  • Çeşitli fırsatlar sunar: Program, öğrencilere farklı deneyimler sağlayan toplum hizmeti gibi çeşitli ders dışı etkinlikler sunar.
  • Standartlaştırılmış sınava hazırlanır: Program, öğrencileri üniversite giriş sınavlarının yanı sıra SAT ve ACT gibi standartlaştırılmış sınavlara hazırlar.
  • 10.Liderlik ve Hizmet: Program, öğrencileri hizmet fırsatları yoluyla kendi topluluklarında aktif liderler ve sorumlu vatandaşlar olmaya teşvik eder.

International Baccalaureate (IB) Diploması Nedir ve Nasıl Alınır?

IB diploma konularının temizlenmesine ek olarak, üç ana gereklilik daha vardır. Bunlardan ilki, öğrencilerin bağımsız araştırmaya dayalı uzun bir makale yazmalarını gerektirir. İkincisi, öğrencilerin Bilgi Kuramı dersi almalarını gerektirir. Bu ders eleştirel düşünme ve epistemolojiyi kapsar. Üçüncüsü, öğrencinin bir dizi ders dışı etkinliğe katılmasını gerektirir.

IB (Uluslararası bakalorya) diploması, 16 ila 19 yaş grubundaki öğrencilere açık olan iki yıllık bir akademik programdır. Programı ve gereklerini başarıyla tamamlayan öğrenciler IB diploması alırlar. Diploma, üniversite başvuruları ve diğer amaçlar için önemli bir kimlik belgesidir. IB diploma programı, öğrencilerin altı konu alanında ders almalarını ve sınavları geçmelerini gerektirir.

International Baccalaureate ne yapar?

Uluslararası Bakalorya (IB), 3-19 yaş arası öğrencilere İlk Yıllar Programı (PYP), Orta Yıllar Programı (MYP) ve Diploma Programı (DP) dahil olmak üzere çeşitli programlar sunan, kar amacı gütmeyen bir eğitim kurumudur. Bu programlar, güçlü eleştirel düşünme ve problem çözme becerileri ile uluslararası fikirli ve çok yönlü öğrenciler geliştirmeyi amaçlamaktadır. IB ayrıca öğretmenler için profesyonel gelişim fırsatları sağlar ve okulları ve öğretmenleri kurumun yüksek standartlarını karşıladıklarından emin olmak için değerlendirir.

IB Şartları

IB diploma programlarına kabul alabilmek için de elbette ki beklenen yetkinliklere sahip olmanız gerekmektedir.

11.sınıfta IB diploma programına başlayacak olmanız durumunda üniversitelere göre değişiklik gösterebilmekle birlikte IB şartları aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • 10.sınıfı başarıyla tamamlamış olmanız gerekir.
  • Diploma ortalamanızın en az 75/100 olması gerekir.
  • IELTS overall 6,5.Her bir bant ise en az 6,0 olacak bir sınav skoruna veya eş değerine sahip olmanız gerekir.

International Baccalaureate 5 beceri kategorisi

Aynı beş beceri kategorisi tüm IB programlarını kapsar, bu beceriler her bir program içinde gelişimsel olarak uygun yollarla vurgulanır. Bu beş kategori şunlardır:

• düşünme becerileri; eleştirel düşünme, yaratıcı düşünme ve etik düşünme gibi alanları içerir

• araştırma becerileri; kıyaslama, karşılaştırma, onaylama ve önceliklendirme gibi alanları içerir

• iletişim becerileri; yazılı ve sözel iletişim, etkili dinleme ve savları biçimlendirme gibi alanları içerir

• sosyal beceriler; olumlu ilişkiler kurma ve sürdürme, dinleme becerileri, ve ihtilaf çözümleme becerileri gibi alanları içerir

• öz yönetim becerileri; hem zaman ve görev yönetimi gibi örgütleme becerilerini hem de ruhsal durum ve motivasyon yönetimi gibi duygusal becerileri içerir.

Bu becerilerin geliştirilmesi, IB’nin etkin, şefkatli ve yaşam boyu öğrenen bireyler oluşturma misyonunu desteklemekte çok önemli bir rol üstlenir. Bu beceri alanları ayrı kategoriler olarak sunulsalar da, aralarında yakın bağlantılar ve örtüşen alanlar vardır ve birbirleriyle bağlantılı olarak görülmelidirler.

Sık Sorulan Sorular

1-)IB diploması Türkiye’de geçerli mi?

cevap : Türkiye’de IB diplomanın denkliği bulunmadığı için lise eğitimine ek bir program olarak uygulanmaktadır. IB diploması, yurtdışında ek bir sınav olmadan doğrudan üniversiteye geçiş imkânı sunabilir. Türkiye’de IB diploma ile genelde burs veya üniversitede derslerden muafiyet alabilmektedir.

2-)IB yapmak zor mu?

cevap: IB diploma programı AP’ye göre ayrı bir müfredata, eğitime ve işlenişe sahip bir sınavdır. Bu yüzden de düzenli bir çalışma olmadan bu programı yürütebilmek oldukça zor. Ayrıca dışarıdan profesyonel bir destek alarak çalışan öğrenciler bu anlamda oldukça fazla.

3-)IB diploması alınca ne olur?

cevap : Yaklaşık 100 ülkede bini aşkın üniversite IB diplomasını kabul etmektedir. IB diploması sahibi öğrencilere ülkemizde birçok vakıf üniversitesi ve özel üniversite; IB diploma notuna göre değişken oranlarda başarı ve yüksek başarı bursu vermekte, yatay geçiş hakkı tanımakta ve bazı derslerden muafiyet sağlamaktadır.

Adres: Katip Mustafa Çelebi Mavi Han İstiklal Caddesi No: 49 D:kat:5  Taksim/İstanbul

Telefon: (0212) 709 87 09 iletişim için tıklayınız.

Puanla
[OY: 1 Ortalama: 5]

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

whatsapp1