Erasmus Programında Öğrenci Pasaportu Geçerli Midir?
Günümüzde pek çok öğrenci çeşitli nedenlerden dolayı yurtdışına seyahat eder. Bu nedenler kimi zaman yurtdışı eğitim kimi zamanda İnterrail, Erasmus vb. programlardır. Her iki sebepte de öğrenci kendisine pasaport çıkartmak durumunda kalır. Genellikle umuma mahsus olan bordo renkli pasaportların hepsi harç bedeline tabi tutulur. Ancak öğrenci pasaportu erasmus programıyla harç ödemesi yapılmaksızın alınabilir. Bu durum zaten yüksek bütçeye sahip yurtdışı programlarının daha uygun maliyetli hale gelmesini sağlar. Öğrenci pasaportu alarak harçtan muaf olmak için bir takım şartların yerine getirilmesi gerekir. Öncelikli olarak öğrenci üniversitesinin Erasmus ofisinden pasaport yazısı almalıdır. Alınan yazı vergi dairesine gidilip onaylatılarak başvuru süreci başlatılır. Cüzi bir miktarda ki pasaport cüzdan veya defter bedeli anlaşmalı bankalardan birine yatırılır. Dekont öğrencide kalarak saklanır. Sonrasında http://www.epasaport.gov.tr/ web adresinden randevu alınır. Randevunun internet sistemi üzerinden alınması öğrenciye kolaylık sağlar. Vakit kaybına uğramadan hızlı bir şekilde randevu sistemi kullanılır.
Öğrenci, harçsız pasaport için vergi dairesine gidip onaylattığı harç muaf belgesini randevuya giderken yanında götürmelidir. Bunun yanında bankaya yatırdığı paranın dekontu, iki tane biyometrik fotoğraf ve TC kimliğini de götürmek durumundadır. Ayrıca başvuru sahibinin parmak izi de görevliler tarafından alınır. Eğer öğrencinin ehliyet belgesi varsa bu duruma gerek duyulmaz. Mevcutsa eski pasaportlarda mutlaka görevlilere gösterilmelidir. Eksik yada hatalı olan belgeler kabul edilmeyerek pasaport çıkartma işlemi geçersiz sayılır. Günümüzde öğrenci pasaportu, Erasmus programı için cüzdan bedeli 108 TL’dir. Bakanlar kurulunun vermiş olduğu kararla pasaportların harç bedelleri zamlı fiyatıyla yeni yılda geçerli olmaya başlar. Ayrıca Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından tüm pasaport işlemleri yapılmaya başlamıştır. Öğrenci pasaportunu çıkarttırmak için gerekli olan belgelerin arasında biyometrik fotoğraf da yer alır. Öğrenci fotoğrafçıya giderek biyometrik fotoğrafın detaylarını öğrenebilir. Oldukça kolay bir işlem olup aslında normal vesikalık bir fotoğraftan çok farklı olmadığı anlaşılabilir. Genellikle alınan pasaport süresi yurtdışı dönüş zamanından birkaç ay daha fazla olabilir. Bazı ülkeler vize başvuruları esnasında pasaportun geçerli olma süresinin çok daha uzun olmasını isteyebilir. Erasmus programıyla gidilecek olan ülkeye bağlı olarak bu durum ayarlanır. Ancak harçsız öğrenci pasaportu eğitim hayatına devam etmesi şartıyla 25 yaşına kadar geçerli olur.
Öğrenci pasaportu Erasmus işlemleri için okulun resmi ofisiyle görüşülebilir. Bu konu hakkında daha detaylı bilgi edinmek ve soruların yanıtlarını bulmak adına Erasmus ofisiyle irtibat haline geçmek en mantıklısıdır. Erasmus programıyla gidilecek olan ülkenin şartları değişkenlik gösterebilir. Bundan dolayı gerekli kriterler sağlanmalıdır. Sahte belgeler hem pasaport başvurusunun geçersiz sayılmasını hem de ceza verilmesine neden olabilir. Başvuru sahibi her şeyi usulüne göre gerçekleştirmelidir. Özellikli TC kimliğin fotokopi yerine aslının verilmesi gerekir.
Yorum Yap