Üniversite ve iş hayatı
Yurtdışında eğitim görmek isteyen, buna karar veren öğrencilerimizin akıllarında son derece haklı olarak birçok soru bulunmaktadır. Eğitim koşulları, öğrenci vizesi alınması, kayıtlar ve kontenjan durumları, ülke, üniversite ve bölümler, eğitim özellikleri hakkında sorular öğrencilerimizin aklında olan ve olması da gereken konulardır. Yurtdışında eğitim almak için gideceğiniz ülke, doğal olarak birkaç sene bile olsa, yaşamınızı sürdüreceğiniz ülkedir. Bu nedenle, bu ülkedeki yaşam koşulları, konaklama, yeme içme ve barınma, ısınma gibi birçok özellik merakınızı çekecektir. Öte yandan, eğitim aldığım sürede çalışabilir miyim? sorusu da aklınızda olacaktır. Öğrenci danışmanlarımızdan merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını, hem doyurucu şekilde, hem de güncel şekilde cevaplar alacaksınız. Yurtdışında Eğitim sürecinde çalışma imkanlarından elbette yararlanabilirsiniz. Tabi her ülkenin bu konuda, yurtdışında öğrencilerin çalışması konusunda birtakım kısıtlamalar bulunmaktadır. Bunları bilerek, gideceğiniz ülkedeki çalışma koşullarına daha kolay uyum sağlayabilirsiniz.
Yurtdışında eğitim sürecinde çalışma ülkelere göre değişmektedir. ABD, öğrencilere kampus alanı içinde çalışma izni sunmaktadır. Haftalık 20 saat şeklinde öğrenciler çalışabilirler ve kampus dışında çalışmak izin birtakım özel izinlerin alınması lazımdır. Almanya, öğrencilere yılda 90 gün full time ve 180 gün part time çalışma izni sunmaktadır. Mezun olduktan sonra, belirli şartlarda çalışma imkanı da verilmektedir. Avustralya, öğrencilere dört yıl çalışma izni vermekte olup, bunun birtakım şartları bulunmaktadır. Avusturya, lisans eğitimi alan öğrencilere aylık maksimum 400 Euro’ya yakın gelir elde edecekleri şekilde ve master öğrencileri için maksimum 600 euro kazanacak şekilde çalışma izni verilmektedir. Öğrencinin bulduğu işi kamu makamlarının da onaylaması lazımdır. Belçika, öğrencilerin part time çalışmasına izin vermektedir. Danimarka, yurtdışında gelen yabancı öğrencilere, ders yılı içinde 20 saate kadar, tatillerde ise full time olarak çalışma izni verilmektedir.
Yurtdışında eğitim sürecinde çalışma olanakları bakımından, Estonya, öğrencilerin ister part time, ister full time, bir süre sınırlaması olmadan çalışmalarına izin vermektedir. Fransa, öğrenci vizesine sahip olan gençlere yılda 1000 saate yakın çalışma izni sunmaktadır. Finlandiya, Öğrencilere haftalık olarak 25 saatlik çalışma izni sunmaktadır. Tatillerde ise öğrencilere tam zamanlı çalışma olanakları da sunulmaktadır. Hollanda, yaz tatillerinde full time ve sömestre zamanlarında ise, haftada maksimum 10 saat olarak öğrencilerin çalışması mümkündür.
İspanya ve İsveç, bir zaman sınırlaması olmadan, öğrencilerin kampus içinde ya da dışında çalışmasına olanak sunan ülkelerdir. İngiltere lisans eğitimi ve diğer üniversite eğitimlerini alan gençlere çalışma izni sunmaktadır. Polonya’da öğrencilerin yarı zamanlı çalışma izinleri bulunmaktadır. İtalya , öğrencilerin haftalık olarak 20 saat çalışmasına izin vermektedir. Bu şekilde, farklı ülkelerin farklı şekilde sundukları çalışma izinlerini bilmek, gittiğinizde sizi nelerin beklediğini öngörmenizi sağlayacaktır. Harçlığınızı çıkarmak için bir öğrenci olarak, size sunulan izinleri kullanarak çalışma olanaklarından yararlanabilirsiniz. Bu şekilde,eğitim harcamalarınızın için katkıda bulunur, bulunduğunuz ülke insanını daha yakından tanırsınız.
Yorum Yap