Dünyada Çok Kazandıran Mühendislik Bölümleri
Mühendislik okuyan öğrenciler için birçok kariyer seçeneği bulunuyor. Dünyanın önde gelen şirketlerinde yönetici pozisyonlarında mühendislik mezunları yer alıyor. Geleceğin mesleklerini sıraladığımızda mühendislik ilk sıralarda yer alıyor çünkü yaşadığımız çağın ihtiyaçlarına yanıt verebilecek birçok alan mühendislik çatısı altında toplanıyor. Bundan dolayı mühendislik 21. yüzyılın en önemli meslek dallarından biri olarak karşımıza çıkıyor be öğrenciler de dünyada kazandıran mühendislikler i araştırıyor.
En İyi Mühendislik Bölümleri: Mühendislik Okumanın Avantajları
Mühendislik okumanın pek çok bakımdan avantajı vardır. İlk olarak mühendislik son zamanların en saygın mesleklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor ve geleceğin en parlak meslek alanları arasında yer alıyor. Mühendislik, günümüz teknolojilerinin anlamlandırılmasına sağlıyor. Bunların yanında dünyanın problemlerine çözüm sunabilecek, teknolojiye katkı sağlayabilecek ürün ve hizmet üretme imkanı sunuyor. Aynı zamanda mühendislik okumak, eleştirel düşünme, problem çözme, yaratıcı düşünme gibi becerilerin gelişimesini sağlıyor.
Mühendislik okumak aynı zamanda yüksek kazanç elde edilmesinin kapılarını açıyor. Özellikle yurt dışında mühendis olarak çalışmak oldukça kazançlı meslek dallarından biri olarak biliniyor. Yurt dışında mühendis olarak çalışanların yıllık kazançları 70 bin dolar ile 140 bin dolar arasında değişiklik gösteriyor. İyi bir üniversitede mühendislik okumak da CV’nizin ön plana çıkmasını sağlar.
Mühendisler, yüzyıllardır yenilikçi ve mucit kişiler olarak tarihin sayfalarında yer alırken her yıl yeni icatlar üretmek isteyen uluslararası öğrenciler, bir mühendislik bölümünden lisans sahibi olmak için farklı ülkelere üniversite okumak için gidiyor.
Mühendislik, iş fırsatları olan ve farklı alanlarda çalışma imkanı bulabileceğiniz bölümlerin başında geliyor. Bilgisayar, inşaat, kimya, otomotiv, çevre ya da robotik gibi mühendislik bölümlerin birinde uzmanlaşarak bir fabrika veya uzayda veyahut okyanusun ortasında petrol sondaj platformunda çalışma imkanı bulabilirsiniz. Tabii bu tarz işlerde başarı gösterebilmek için matematik bilgisine, problem çözme yeteneğine, mesleki gelişim için araştırma isteğine, proje planlama, tasarlama ve üretme kabiliyetlerine sahip olmak gerekmektedir. Şimdi dünyada yüksek gelir ve kariyer açısından ön plana çıkan sunan dünyada kazandıran mühendislikler den 13 mühendislik bölümlerini inceleyelim.
- Bilgisayar mühendisliği
- Otomotiv mühendisliği
- Moleküler Biyoloji ve Genetik mühendisliği
- Ses Mühendisliği
- Havacılık Mühendisliği
- Elektrik elektronik mühendisliği
- Yazılım mühendisliği
- Endüstri mühendisliği
- Makine mühendisliği
- İnşaat mühendisliği
- Kimya mühendisliği
- Çevre mühendisliği
- Ziraat Mühendisliği
1. Bilgisayar Mühendisliği
2. Otomotiv Mühendisliği
Otomotiv mühendisliği; otomobillerin ve diğer motorlu taşıtların tasarımı, geliştirilmesi ve üretimine odaklanan bir makine mühendisliği dalıdır. Güç aktarma organları, araç dinamiği, güvenlik, yakıt ekonomisi, emisyonlar ve ergonomi dahil olmak üzere çok çeşitli konuları kapsar. Otomotiv mühendisleri; bir aracı oluşturan motor, şanzıman, frenler ve süspansiyon gibi sistemleri tasarlamak ve geliştirmek için çalışırlar. Ayrıca birlikte verimli ve güvenli bir şekilde çalıştıklarından emin olmak için bu sistemleri entegre etmeye çalışıyorlar. Otomotiv mühendisleri, tasarımları oluşturmak ve analiz etmek için bilgisayar destekli tasarım (CAD) yazılımı, test ekipmanı ve diğer araçları kullanır. Ayrıca mevcut araçların performansını ve yakıt verimliliğini iyileştirme ve elektrikli ve hibrit aktarma organları gibi yeni teknolojiler geliştirme üzerinde çalışabilirler.
Otomobil tutkunlarının da keyifle okuyabileceği bir bölüm olan otomotiv mühendisliği dünyanın kazandıran mühendislikleri arasında yer alıyor.
3. Moleküler Biyoloji ve Genetik Mühendisliği
Moleküler Biyoloji ve Genetik Mühendisliği bölümü moleküleri; biyoloji, genetik ve biyo mühendisliğinin kesişen bir çalışma alanıdır. Bu bölümde öğrenciler; hücrelerin yapısı ve işlevi, genetik bilginin nasıl depolandığı, kodlandığı ve kalıtıldığı hakkında bilgi edinirler. Bu bölümde işlenen konular arasında DNA analizi, gen dizilimi, hücre kültürü, protein üretimi ve biyoteknolojik uygulamalar yer alabilir.
Moleküler Biyoloji ve Genetik Mühendisliği bölümü mezunları, biyoteknoloji şirketlerinde, ilaç firmalarında, gıda endüstrisinde ve biyogüvenlik gibi alanlarda çalışabilmektedirler. Genetik hastalıkların tedavisi, genetik taramalar ve biyoteknoloji ürünlerinin geliştirilmesi gibi araştırma ve geliştirme alanlarında da çalışabilirler.
4. Ses Mühendisliği
Ses Mühendisliği; ses sistemlerinin kaydedilmesi, işlenmesi, yayınlanması ve tasarımını kapsayan bir alandır. Ses mühendisleri; sesi kaydeder ve düzenler, ses sistemleri tasarlar ve kurar, yayın ve ses sistemleri için gerekli elektronik donanım ve yazılımları geliştirir. Ses mühendisliği alanında çalışanlar; müzik ve film endüstrisi, radyo ve televizyon, oyun ve eğlence, hava taşımacılığı, telekomünikasyon ve tıp gibi çok çeşitli alanlarda çalışabilirler.
Ses mühendisliği müzik üretimi, ses tasarımı, ses yazılımı, kayıt teknolojileri, ses sistemleri tasarımı, ses işleme, ses kodlama gibi alanlarda da uzmanlaşabilir. Ses mühendisleri en son teknoloji ve yazılımlarla çalışır ve ses işleme, kayıt, yayın ve ses sistemi tasarımı gibi alanlarda uzmanlaşır. Kayıt stüdyoları, canlı etkinlikler, film ve video prodüksiyonu, radyo ve televizyon, video oyunu geliştirme ve daha fazlası gibi çeşitli ortamlarda çalışabilirler.
5. Uçak Mühendisliği
Uçak mühendisliği; uçak ve uzay araçlarının tasarımı, geliştirilmesi, yapımı, test edilmesi, işletilmesi ve bakımı ile ilgilenen mühendislik dalıdır. Uçak mühendisleri, uçak ve uzay aracının performansını, güvenliğini ve verimliliğini oluşturmaktan ve geliştirmekten sorumludur.
Uçak mühendisliği müfredatı; havacılık sistemleri, aerodinamik, itme sistemleri, havacılık malzemeleri, uçuş mekaniği ve kontrol sistemleri derslerini içerir. Havacılık mühendisliği mezunları tipik olarak matematik, fizik ve bilgisayar bilimlerinde güçlü bir geçmişe sahiptir.
Uçak mühendisleri, küçük tek motorlu uçaklardan büyük ticari uçaklara ve askeri savaş jetlerine kadar uçak ve uzay aracı tasarlar ve geliştirir. Ayrıca dron olarak da bilinen insansız hava araçlarının (İHA’lar) ve uydular ve uzay araçları gibi uzay araçlarının geliştirilmesi üzerinde çalışıyorlar. Ayrıca uçakların ve uzay araçlarının hizmet ömürleri boyunca güvenli, güvenilir ve verimli olmalarını sağlamaya yardımcı olurlar.
Uçak mühendisleri; havacılık ve uzay, uçak ve uzay aracı üreticileri, havayolları, hava trafik kontrol ve uçak bakım ve onarımı gibi çeşitli sektörlerde çalışabilirler. Ayrıca araştırma ve geliştirme, uçak ve uzay aracı için yeni teknolojiler tasarlama ve geliştirme alanlarında çalışabilirler.
Uçak mühendisliği kazanç olarak da plana çıkan ve tercih edilen bölüm olarak ön plana çıkıyor. Havacılık teknolojisinin geliştiği ülkelerde kariyer fırsatları yakalamak mümkün ve prestijli üniversitelerde eğitim almak kariyerinizi etkileyecektir. Yurt dışında uçak mühendisliği bölümünü okumak istiyorsanız daha detaylı bilgi için tıklayınız.
6. Elektrik Elektronik Mühendisliği
Elektrik ve elektronik mühendisliği; elektrik, elektronik ve elektromanyetizmanın incelenmesi ve uygulanması ile ilgilenen bir mühendislik alanıdır. Elektrik ve elektronik mühendisleri, çok çeşitli elektrikli ve elektronik sistem, ekipman ve cihazların tasarımından, geliştirilmesinden ve bakımından sorumludur.
Elektrik ve elektronik mühendisliği müfredatı tipik olarak devre analizi, elektronik, dijital sistemler, kontrol sistemleri, güç sistemleri ve iletişim sistemleri derslerini içerir. Ayrıca bilgisayar mühendisliği, mikroişlemciler ve mikrodenetleyiciler, güç elektroniği ve yenilenebilir enerji kaynakları gibi konuları da içermektedir. Bu alanın mezunları matematik, fizik ve bilgisayar bilimlerinde güçlü bir geçmişe sahip olmalıdır.
Elektrik ve elektronik mühendisleri, enerji üretimi ve dağıtımı, telekomünikasyon, ulaşım, tüketici elektroniği, tıbbi ekipman ve imalat gibi çeşitli sektörlerde çalışabilirler. Ayrıca araştırma ve geliştirme, alanda yeni teknolojiler tasarlama ve test etme alanlarında da çalışabilirler.
Elektrik ve elektronik mühendisliği bölümündeki bazı özel uzmanlık alanları şunları içerir: elektrik enerjisinin üretimi, iletimi ve dağıtımı ile ilgilenen güç mühendisliği; çeşitli uygulamalar için kontrol sistemlerinin tasarımı ve geliştirilmesi ile ilgilenen kontrol sistemleri mühendisliği; radyo ve uydu sistemleri gibi iletişim sistemlerinin tasarımı ve geliştirilmesi ile ilgilenen iletişim mühendisliği; ve bilgisayar sistemleri ve ağlarının tasarımı ve geliştirilmesi ile ilgilenen bilgisayar mühendisliği.
Birçok üniversitede bu bölümün eğitimini almak mümkün ancak yurt dışı iş fırsatları için lisans eğitimini de yurt dışında almak önemli. Elektrik ve elektronik mühendisliği yurt dışı eğitimi için daha detaylı bilgiye ulaşmak için tıklayınız.
7. Yazılım Mühendisliği
Yazılım mühendisliği; yazılım tasarlama, geliştirme, test etme ve bakımını yapma sürecidir. Verimli ve güvenilir yazılım sistemleri oluşturmak için bilgisayar bilimi, matematik ve mühendislik unsurlarını birleştiren disiplinler arası bir alandır.
Yazılım mühendisliği müfredatı tipik olarak programlama, veri yapıları ve algoritmalar, yazılım tasarımı ve geliştirme, yazılım testi ve kalite güvencesi ve proje yönetimi derslerini içerir. Bilgisayar sistemleri ve ağları, veritabanı sistemleri, insan-bilgisayar etkileşimi gibi konuları da içerir.
Yazılım mühendisleri, yazılım sistemlerinin tasarlanması, geliştirilmesi ve sürdürülmesinden sorumludur. Genellikle ekipler halinde çalışırlar ve belirli gereksinimleri karşılayan yazılımlar oluşturmak için çeşitli programlama dilleri ve yazılım geliştirme araçları kullanırlar. Ayrıca, hatasız olduğundan ve verimli çalıştığından emin olmak için yazılımı test eder ve hata ayıklarlar.
Yazılım mühendisleri finans, sağlık, ulaşım, üretim ve e-ticaret gibi çeşitli sektörlerde çalışabilirler. Ayrıca araştırma ve geliştirme, alanda yeni teknolojiler tasarlama ve test etme alanlarında da çalışabilirler.
Yazılım mühendisliği içindeki bazı özel uzmanlık alanları şunları içerir: web sitelerinin ve web uygulamalarının tasarımı ve geliştirilmesi ile ilgilenen web geliştirme; mobil cihazlar için yazılım tasarımı ve geliştirilmesi ile ilgilenen mobil geliştirme; ve işletim sistemleri, veritabanları ve ağ sistemleri gibi büyük ölçekli sistemler için yazılım tasarımı ve geliştirilmesi ile ilgilenen sistem mühendisliği.
8. Endüstri Mühendisliği
Endüstri mühendisliği; insan, malzeme, ekipman ve enerjiden oluşan entegre sistemlerin tasarımı, geliştirilmesi ve kurulumu ile ilgilenen bir mühendislik dalıdır. Endüstri mühendisliğinin amacı, endüstriyel süreçlerin ve sistemlerin etkinliğini, üretkenliğini ve kalitesini iyileştirmektir.
Endüstri mühendisleri; sistemleri analiz etmek ve tasarlamak için matematiksel modelleme, istatistik ve optimizasyon dahil olmak üzere çok çeşitli araçlar ve teknikler kullanır. Mevcut sistemlerin performansını iyileştirmek ve daha verimli ve uygun maliyetli yeni sistemler tasarlamak için çalışırlar. Ayrıca zaman ve hareket çalışmaları yürütebilir, yeni çalışma yöntemleri tasarlayabilir ve uygulayabilir ve envanter kontrolü ve kalite kontrolü için yeni sistemler geliştirip uygulayabilirler.
Endüstri mühendisliği müfredatı tipik olarak endüstri mühendisliği, yöneylem araştırması, istatistik, mühendislik yönetimi ve sistem mühendisliği derslerini içerir. Ayrıca matematik, fizik ve bilgisayar bilimi gibi konuları da içerir.
Endüstri mühendisleri imalat, sağlık, lojistik, ulaşım ve hizmet gibi çeşitli sektörlerde çalışabilirler. Ayrıca devlet kurumlarında, danışmanlık firmalarında ve araştırma ve geliştirme kuruluşlarında çalışabilirler.
Endüstri mühendisliği içindeki bazı özel uzmanlık alanları şunlardır: verimli imalat süreçleri ve sistemlerinin tasarımı ve geliştirilmesi ile ilgilenen imalat mühendisliği; zorlanma ve yaralanmayı azaltmak için çalışma alanlarının ve ekipmanın tasarımıyla ilgilenen ergonomi; ve tedarik zinciri boyunca malzemelerin, bilgilerin ve ürünlerin verimli hareketi ile ilgilenen lojistik ve tedarik zinciri yönetimi.
9. Makine Mühendisliği
Makine mühendisliği; makine ve mekanik sistemlerin tasarımı, geliştirilmesi, inşası ve işletilmesine odaklanan bir mühendislik dalıdır. Bu, küçük bireysel parça ve cihazlardan (sensörler ve aktüatörler gibi) motorlar ve enerji santralleri gibi büyük sistemlere kadar her şeyi içerebilir. Makine mühendisleri, sistemlerini tasarlamak ve analiz etmek için fizik, malzeme bilimi ve mühendislik matematiği ilkelerini kullanırlar ve genellikle bir projeyi konsept aşamasından tamamlama aşamasına getirmek için diğer mühendisler ve profesyonellerle ekip halinde çalışırlar. Makine mühendisliğindeki bazı yaygın uzmanlık alanları arasında termodinamik, akışkanlar dinamiği ve malzeme bilimi bulunur.
Dünyada makineleşme gittikçe arttığı için makine mühendisliği de geleceğin meslekleri arasında yer almaktadır. Yurt dışında makine mühendisliği eğitimi almak prestijli bir CV oluşturmanıza olanak sağlar. daha detaylı bilgi için tıklayınız.
10 . İnşaat Mühendisliği
İnşaat mühendisliği; binalar, köprüler, yollar ve barajlar gibi yapılar da dahil olmak üzere yapılı çevrenin tasarımı, inşası ve bakımı ile ilgilenen bir mühendislik dalıdır. İnşaat mühendisleri ayrıca inşaat projelerini planlar, yönetir ve projelerin zamanında ve bütçe dahilinde tamamlanmasını sağlamak için çalışır. Ayrıca yapıların güvenli olduğundan ve maruz kalacakları rüzgar, deprem ve trafik yükleri gibi kuvvetlere dayanabileceğinden emin olmak için çalışırlar. Bazı inşaat mühendisleri ayrıca su kaynakları, çevre mühendisliği ve ulaşım mühendisliği gibi alanlarda da uzmanlaşmıştır.
Dünya sürekli bir yenilik içinde ve dünyada sürekli yeni yapışlaşma söz konusu olduğu için inşaatçılık sadece bu dönemin değil her dönemin mesleğidir. Yeni binaların, köprülerin, yolların yapımı ve kentsel dönüşüm projeleri inşaat mühendisliğini hep ayakta tutacaktır. Dolayısıyla dünyada kazandıran mühendislikler arasında yer alıyor. Her alanda olduğu gibi bu alanda da saygın bir üniversite de eğitim almak önemli. Yurt dışında inşaat mühendisliği eğitimi almak için tıklayınız.
11. Kimya Mühendisliği
Kimya mühendisliği; kimyasal süreçlerin tasarımı, geliştirilmesi ve işletilmesi ile ilgilenen bir mühendislik dalıdır. Bu işlemler; ham maddeleri yakıt, plastik ve ilaç gibi yararlı ürünlere dönüştürmek için kullanılır. Kimya mühendisleri, yeni malzeme ve teknolojilerin geliştirilmesi, endüstriyel tesis ve ekipmanların tasarımı ve mevcut süreçlerin optimizasyonu dahil olmak üzere çok çeşitli projeler üzerinde çalışırlar. Ayrıca enerji üretimi, kirlilik kontrolü ve sürdürülebilir kalkınma gibi küresel zorlukların ele alınmasında kritik bir rol oynarlar. Üniversitelerin kimya mühendisliği bölümü genellikle kimya mühendisliği alanında lisans ve yüksek lisans programları sunar ve genellikle kimya mühendisliğinin çeşitli alt alanlarındaki araştırmalara güçlü bir şekilde odaklanır.
Kimya mühendisleri genellikle araştırma ve geliştirme, yeni süreçler ve ekipman tasarlama ve test etme alanlarında çalışırlar; tasarım ve inşaatta, yeni endüstriyel tesisler ve ekipmanlar için planlar geliştirmek; ve operasyonlarda, kimyasalların ve diğer ürünlerin üretimini denetlemek. Ayrıca kimyasal ürün veya ekipman üreten firmalarda satış, pazarlama ve teknik destek pozisyonlarında çalışabilirler.
Kimya mühendisleri ayrıca petrol ve gaz, kimyasal üretim, enerji ve kamu hizmetleri ve çevre koruma dahil olmak üzere birçok farklı sektörde çalışırlar.
12. Çevre Mühendisliği
Çevre mühendisliği, atıkları ve kirliliği yöneterek ve azaltarak çevreyi ve insan sağlığını korumaya odaklanan bir mühendislik dalıdır. Hava ve su arıtma, atık yönetimi ve arazi koruma için sistem ve tesislerin tasarımını, inşasını ve işletilmesini içerir. Çevre mühendisleri ayrıca çevre üzerindeki olumsuz etkileri azaltmak için endüstri ve hükümetin uyması gereken yönetmelikler ve standartlar geliştirir. Devlet kurumları, danışmanlık firmaları ve özel şirketler dahil olmak üzere çeşitli ortamlarda çalışabilirler. Çevre mühendisliği içindeki bazı özel odak alanları arasında su ve atık su arıtımı, tehlikeli atık yönetimi, hava kirliliği kontrolü ve çevresel etki değerlendirmeleri yer alır.
Çevre mühendisliği, çevre sorunlarına çözümler tasarlayarak ve uygulayarak çevreyi korumaya odaklanan bir mühendislik dalıdır. Bu demek oluyor ki insanlık var oldukça bu meslek yaşayacak ve dünyada kazandıran mühendislikler arasında yer alıyor. Çevre mühendisliği üzerine lisans eğitimi almayı düşünüyorsanız detaylı bilgi için tıklayınız.
13. Ziraat Mühendisliği
Ziraat mühendisliği; mühendislik ilkelerini ve teknolojisini gıda, lif ve yenilenebilir doğal kaynakların üretimi ve işlenmesine uygulayan bir mühendislik dalıdır. Tarım ve çevre ile ilgili sorunları çözmek için makine, inşaat, elektrik ve çevre mühendisliği disiplinlerini birleştirir. Ziraat mühendisliği içindeki bazı yaygın çalışma alanları şunları içerir:
- Tarım makineleri ve ekipman tasarımı
- Sulama ve drenaj sistemleri
- Toprak ve su tasarrufu
- Hassas tarım ve hassas tarım teknolojisi
- Hayvancılık sistemleri ve tesisleri
- Biyolojik kaynak mühendisliği
- Gıda işleme ve paketleme
Ziraat mühendisleri için kazanç potansiyeli, konum, deneyim ve belirli uzmanlık alanı gibi faktörlere bağlı olarak değişir. ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu’nun verilerine göre, ABD’deki ziraat mühendislerinin ortalama yıllık maaşı 77.110 dolar civarında. Ancak uzun yıllara dayanan deneyime ve uzmanlık becerilerine sahip olanlar önemli ölçüde daha fazla kazanabilir. Ayrıca işin türüne ve çalıştığınız sektöre de bağlıdır. Ziraat mühendisleri genellikle tarım ekipmanı üreten şirketlerde, mühendislik danışmanlık firmalarında veya tarımsal kalkınmayı düzenleyen veya teşvik eden devlet kurumlarında çalışır. Ziraat mühendisliği eğitimi alabileceğiniz üniversiteler için tıklayınız.
Sıkça Sorulan Sorular
- Dünyada en çok kazanan mühendisler hangileridir?
Mühendislik okumayı düşünen öğrenciler, dünyada kazandıran mühendislikleri araştırıyor. İşte o bölümlerden bazıları:
- Dünyadaki en yüksek maaşlı mühendisler, tipik olarak, aşağıdakiler gibi yüksek düzeyde uzmanlık gerektiren uzmanlaşmış alanlarda çalışanlardır:
- Uçak Mühendisliği: uçak, uzay aracı, uydular ve füzeler tasarlar ve geliştirir. Ayrıca yılda ortalama 120.000 – 160.000 ABD Doları civarında bir maaşla en yüksek maaşlı mühendisler arasındadırlar.
- Bilgisayar mühendisliği: Bilgisayar mühendisleri, donanım ve yazılım da dahil olmak üzere bilgisayar sistemlerinin tasarımı ve geliştirilmesi üzerinde çalışırlar. Ayrıca yılda ortalama 110.000 – 150.000 ABD Doları civarında bir maaşla en yüksek maaşlı mühendisler arasındadırlar.
- Elektrik mühendisliği: Elektrik mühendisleri, enerji üretimi, iletimi ve dağıtım sistemleri dahil olmak üzere elektrik sistemleri ve ekipmanları tasarlar ve geliştirir. Ayrıca, yılda yaklaşık 100.000 – 140.000 ABD Doları ortalama maaşla en yüksek maaşlı mühendisler arasındadırlar.
- Kimya mühendisliği: Kimya mühendisleri, petrokimya, ilaç ve biyoteknoloji dahil olmak üzere çok çeşitli endüstriler için kimyasal süreçler ve ekipman tasarlar ve geliştirir. Ayrıca yılda ortalama 90.000 – 130.000 ABD Doları civarında bir maaşla en yüksek ücretli mühendisler arasındadırlar.
Bu rakamlar yaklaşıktır ve konuma, şirkete ve mühendisin deneyim düzeyine göre değişir. İş tatmini, iş-yaşam dengesi ve diğer faktörlerin de önemli bir rol oynaması nedeniyle, bir kariyer yolu seçerken dikkate alınması gereken tek faktörün kazanç potansiyeli olmadığını belirtmek de önemlidir.
2. Yurt dışı için hangi mühendislik?
- Petrol Mühendisliği.
- Biyomedikal Mühendisliği.
- Çevre Mühendisliği.
- İnşaat Mühendisliği.
- Bilgisayar Mühendisliği.
- Elektrik – Elektronik Mühendisliği.
ön plana çıkıyor.
6. Bilgisayar mühendisliği mi yazılım mühendisliği mi?
Yorum Yap