Bulgaristan’da Üniversite Okumak İçin Gerekli Şartlar Nedir?
Ülkemizde MEB’e bağlı lise veya dengi okullardan mezun olan gençlerimiz Bulgaristan’da üniversite okuyabilirler. Resmi onaylı lise diploması olan her Türk genci herhangi bir sınava girmek zorunda kalmadan doğrudan Bulgaristan üniversiteleri için başvuruda bulunabilir. LYS, LGS gibi bir sınav söz konusu olmadığı gibi, taban puan uygulaması veya lise diploma notu gibi kriterler de aranmamaktadır. Gençlerimiz mezun olduktan sonra lise diplomaları ile eğitim almayı arzu ettikleri fakülte veya bölüm için doğrudan başvuruda bulunabilmektedirler.
Düz lise, meslek lisesi veya Anadolu lisesi mezunu gençlerimiz sahip oldukları onaylı diplomaları ile üniversitelerin ilan ettikleri başvuru tarihleri içinde ve kontenjanlar dahilinde başvuru, kayıt işlemlerini yaptırabilirler. Sınav şartı olmadığı gibi, Bulgaristan üniversitelerinde lisans eğitimi almak için dil sınavına girmek de gerekmemektedir. Başvurulan bölümde hazırlık bölümü varsa öğrencilerimiz kayıt yaptırdıktan sonra 1 yıl süreyle dil eğitimi alacakları hazırlık bölümlerine kayıt olurlar. Eğitime önem veren ve kaliteden ödün vermeyen Bulgaristan Üniversiteleri’ne kayıt yaptıran gençlerimiz mezun olduklarında YÖK tarafından tanınırlığı olan mavi diplomalar alırlar.
Bulgaristan’daki üniversite hayatı, öğrenmek ve sosyalleşmek isteyenler için mükemmel bir seçimdir. Uygun fiyatlı, kullanışlı ve ulusal bir gurur duygusu sağlıyor. Öte yandan, Bulgaristan’da okumak, kampüs dışında yaşamak veya yoğun akademik rekabetle başa çıkmak gibi zorlu noktalara sahip olabilir. Bulgaristan’da okumak önemli bir zaman ve para taahhüdü gerektirir, ancak deneyim son derece tatmin edicidir.
Her şeyden önce, Bulgaristan’daki üniversite hayatı ucuzdur; Batı ülkelerinden çok daha düşüktür. Ayrıca, yiyecek ve konaklama da Amerika Birleşik Devletleri’ndeki kolejlerden çok daha ucuzdur. Ek olarak, Bulgarlar eğitime çok değer veriyor ve mümkün olduğunca çok insanın eğitimlerine devam etmesini istiyorlar. Bu nedenle, üniversite öğrencilerine çalışmalarını ilerletebilmeleri için sübvansiyon vermeye isteklidirler. Bu, öğrenmeyi birçok insan için ciddi bir hobi haline getiriyor.
Bulgaristan’daki üniversite hayatı da çok uygundur çünkü dersler Pazar hariç her gün 15:00 – 23:59 arasındadır. Ayrıca, çoğu üniversite her gün kampüse çift yönlü ücretsiz toplu taşıma hizmeti sunmaktadır. Bu, sınıflara sorunsuz bir şekilde gidip gelmeyi kolaylaştırır. Öğrenciler ayrıca 7/24 çevrimiçi kurslar sayesinde günün veya gecenin herhangi bir saatinde eğitim görebilirler. Çevrimiçi kurslar, profesörler ve öğrenciler arasındaki yüz yüze etkileşim ihtiyacını azalttığı için çalışmayı çok daha kolaylaştırır. Çevrimiçi kurslar, öğrencilerin lisans programlarını yapabildikleri zaman tamamlamalarına olanak tanır.
Bulgaristan’da okumak aynı zamanda öğrencileri Bulgar tarihi, kültürü ve gelenekleriyle de tanıştırır. Bulgarlar zengin tarih ve kültürleriyle gurur duyarlar; öğrencilerinin ülkelerinin bu yönünü anlamalarını istiyorlar. Bu nedenle, üniversite öğretim görevlileri öğrencilere ülkelerinin tarihini ve kültürünü öğretmek için fazladan zaman harcarlar. Bu, öğrencilerin atalarının bugün ulusun refahı için yaptıkları fedakarlıkları öğrendiklerinde ulusal bir gurur duygusu kazanmalarına yardımcı olur.
Ancak, Bulgaristan’da okumanın bazı sakıncaları vardır. Her şeyden önce, birçok üniversite öğrencisi, üniversite öğrenim fiyatlarına kıyasla ne kadar ucuz olduğu için liseden sonra üniversiteye gitmemeyi tercih ediyor. Öğrenim ücretleri o kadar düşük ki neredeyse bedava; Öğrencilerin liseden sonra bir derece için daha fazla para ödemeleri için hiçbir teşvik yoktur. Bu, ülkedeki üniversite mezunlarının miktarını düşürür ve bu da daha yüksek işsizlik oranlarına yol açabilir. Ek olarak, kolej zorunlu olmasa da üniversite zorunludur – bu, öğrencilerin kampüste yüksek öğrenim fırsatlarını takip etmek yerine kolejden tamamen kaçınmaları için bir teşvik yaratır.
Üniversite öğrencilerinin karşılaştıkları bir diğer sorun da ne okumak istedikleri konusunda öğretmen ve yöneticilerden farklı fikirlere sahip olmalarıdır. Üniversite kurslarının çoğu ağırlıklı olarak teoriye odaklanırken, kolej kursları pratik bilgi uygulamasına odaklanır. Öğrenciler genellikle kendilerini lisans programlarını tamamlamak ile kolej kursları yerine üniversiteyi seçerek ülkelerine sadık kalmak arasında bir seçim yaparken bulurlar. Üniversite kurslarının çoğu pratik uygulamalara odaklandığından, öğrenci veya Bulgaristan vatandaşı olarak günlük yaşam için daha yararlı olduğu için bu genellikle teorik çalışmalardan daha fazla kazanır.
Bulgaristan’daki üniversite hayatı, öğrencilerin kazanmaları için mükemmel bir yoldur. bilgi ve çalışma yoluyla ulusal gurur duygusu geliştirmek. Ancak, çoğu üniversite öğrencisi, kolej maliyetlerine kıyasla düşük öğrenim maliyetleri nedeniyle katılmamayı tercih etmektedir; bu, genel olarak daha düşük üniversite mezunlarına yol açar. Ayrıca lise mezunları iş ararken üniversite ya da yüksek öğrenim arasında kaybolabilir, çünkü her iki kurum da iş başvuru alanları için benzer eğitimler sunmaktadır. Bulgaristan’da yüksek öğrenim fırsatlarına devam etme konusunda karar verirken öğrenciler dikkatli olmalıdır; Öğrenci/seçici karma planlayıcılık planları tarafından dikkatlice düşünülmediği veya takip edilmediği takdirde gelecekteki mesleki planları olumsuz yönde etkileyebilecek birkaç olumlu yön vardır.
Yorum Yap