Irak’ta Üniversite Okumak
Irak zengin bir tarihe sahiptir ve ziyaret edilecek birçok ilginç yere ev sahipliği yapmaktadır. Bununla birlikte, birçok insan, savaşları ve şiddetinin ötesinde ülke hakkında çok az şey biliyor. İnsanların Irak hakkındaki bilgisini etkileyen bir faktör, eğitim sisteminin mevcut durumudur. Irak’ta okumak isteyen öğrenciler genellikle Irak’ın yüksek öğretim sisteminin durumuna ve bunun nasıl geliştirilebileceğine bakarlar.
Irak’taki üniversite yaşamının çeşitli yönleri zorlu ama ödüllendirici. Öğrenciler çeşitli konulara maruz kalırlar ve eğitimleri boyunca bolca özerkliğe sahiptirler. Birçok üniversite, tüm öğrenciler için en kaliteli eğitimi sağlamaya çalıştıkları için hızlı bir genişleme yaşıyor. Geleneksel kolejlerde kullanılan birçok öğretim yöntemi, bu hızlandırılmış kurslar aracılığıyla üniversitelere de girmiştir. Ayrıca, Iraklı öğrenciler genellikle projektörler, bilgisayarlar ve karatahtalar gibi mükemmel öğretim ekipmanlarına erişime sahiptir. Tek zorluk, üniversite yaşamının zorlu yönlerini sosyal ağ fırsatları ve ders dışı etkinliklerle dengelemektir.
Irak’ta eğitim, 2003 ABD’nin Irak’ı işgalinden önce büyük ölçüde farklıydı. Ülkenin yüksek öğretim sistemi, o zamanlar en kaliteli bir kurum olan Saddam Bilim Üniversitesi’ne dayanıyordu. Ancak bu kolej, Saddam döneminde bir üniversiteden ziyade bir CIA casus okulu olduğuna inandığı için kapatıldı. O zamandan beri Irak üniversiteleri, ülkenin eğitim sistemindeki uluslararası yardım programları ve eğitim reformcuları sayesinde önemli gelişmeler kaydetti. Bugünlerde Iraklı öğrenciler, ülkenin bazı bölgelerinde süregelen şiddete rağmen, uluslararası üniversite yarışmalarında sıklıkla başarılı oluyorlar. Güvenlik endişelerini gidermek için, uluslararası üniversiteler genellikle kabulleri yalnızca uyruk yerine öğrenci güvenlik iznine dayalı olarak kısıtlar.
Birçok Iraklı, dışlayıcı bir eğitim sisteminin belirli milliyetleri diğerlerine tercih ettiğine inanıyor. Aslında, reformlar bu politikayı birkaç yıl önce değiştirene kadar Iraklı öğrenciler milliyetleri nedeniyle üniversiteden dışlanırlardı. Dışlanan Iraklı öğrenciler, o zamanlar bu kurumların Iraklı öğrencilere karşı daha açık fikirli politikaları olduğundan, bunun yerine genellikle Kürt üniversitelerine katılırdı. Ancak, Cumhurbaşkanı Talabani’nin belirttiği gibi, ülkenin siyasi yelpazesinin her kesiminden parlamenterler tarafından yakın zamanda geçirilen yeni yasalara göre “bütün vatandaşlar… kapasitelerine göre…eğitim alma hakkına sahiptir”.[1]
Irak’ta üniversite hayatı, reformistlerin eğitim sisteminin kendi içinde başlattığı canlanan eğitim çalışmaları sayesinde Saddam döneminde olduğundan daha iyi. Kapsayıcı bir hükümet altında güvenlik daha da iyileştikçe, eğitime yönelik uluslararası yardım fonları da bu amaca yönelik olarak daha da artacak ve hem tüm Iraklılar için hem okula devam etme fırsatlarını hem de yaşam kalitesini iyileştirecektir.