Yurtdışı Eğitim Kılavuzu
YÖK, Yüksek Öğrenim Kurumu’nun kısaltılmış halidir. Yüksek öğrenimle alakalı durumlara YÖK karar vermektedir. Ülkemizde üniversiteler YÖK’e bağlı yerel niteliktedirler. Eğitim için gideceğimiz farklı okullar da bulunabilir. İlla ülkemizde eğitim alma zorunluluğu bulunmamaktadır. Kişi kendisi için en uygun olan eğitim programlarını ya da üniversiteleri seçmekte özgürdür. Ancak bu eğitimin kendi ülkesinde de geçerli sayılabilmesi için ya da gideceğiniz başka bir ülkede geçerlilik kazanması için denklik bulunması gerekir. Bu denklik YÖK tarafından sağlanmaktadır. YÖK denkliği yurtdışında görülen eğitim sonrasında ülkede de aynı düzeydeki eğitim kurumları arasında eşitlik sağlamaktır. YÖK bu amaçla pek çok işlem yapar.
Diplomanızda YÖK onayı varsa, resmen üniversite mezunu kabul edilirsiniz. Askerlik döneminizi belirlenen düzeyde kısaltır. Örneğin üniversite mezunu olmayan kişiler 12 ay askerlik yapıyorken YÖK onaylı diploması bulunan üniversite mezunları 6 ay askerlik yapmaktadır. Eğer ülkemizde devlete bağlı bir kurumda kamu başlığı altında bir memur olarak çalışmayı düşünüyorsanız yine YÖK onaylı diplomanızın olması gerekmektedir.
YÖK diploma denkliği nedir ve neden önemlidir noktasında örnekler daha fazla çoğaltılabilir. Eğer özel sektörde çalışma planlarınız varsa YÖK onaylı bir diplomanızın bulunma şartı yoksa bu durumda diplomanızın YÖK onaylı olup olmaması önemli değildir. Yurtdışında alınan eğitimin ülkemizde geçerliliği olmasının yolu yine YÖK denkliğinden geçmektedir. Yurtdışında aldığınız eğitim programlarının ya da eğitim aldığınız kurumun YÖK tarafından kabul edilmiş olması gerekir. YÖK aldığınız eğitimi kabul etmek için kanunun gereğine bakabilir. Önceleri yurtdışında görülen yükseköğrenimler için sınav şartı bulunuyordu. Yani lisede mezun olan bir kişi burada yapılan üniversite sınavlarına girmiş olmalıydı. Sınava girse bile yurtdışında eğitim görebilme hakkına sahipti. Artık liseden mezun olduktan sonra yüksek öğreniminizi yurtdışında görmeniz için Türkiye’de yapılacak sınava girmenize gerek kalmamıştır. Ancak yurtdışında eğitim aldığınız okuldan Türkiye’ye geçiş yapma planınız varsa bu durumda sizlerden Türkiye’de yapılacak sınava girmeniz beklenir.
YÖK Diploma Denkliği Önemi
Eğitimini iyi bir okulda iyi bir şekilde almak isteyen kişiler vardır. Elbette bu herkesin hayalidir. Sağlam bir eğitim beraberinde sağlam iş hayatını getirir. Denklik işlemleri Yükseköğretim Kanunu’nun belirli bir maddesi ile Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği hükümlerine göre yapılmaktadır. YÖK sizlerin eğitim alacağı üniversiteleri her açıdan değerlendirmeye almaktadır. Bu değerlendirmede üniversitenin kadrosu bile incelenmektedir. Her açıdan sizler için sağlam eğitim verebilmeleri açısından donanımlı olmalarını temel alır. Yurtdışında eğitim aldığınız üniversitenin YÖK tarafından kabul edilip edilmediğini öğrenmek için dilekçe yazmanız gerekmektedir. Bu dilekçede kendinizi ve okulunuzu tanıtmak amaçlı düzgün bilgiler vermeniz gerekir. Eksik bilgi yazmamaya gayret etmeniz gerekir. Kendi adınızla başlayan bilgilendirmeniz okulunuzun orijinal adını dahi kapsamalıdır.
Yorum Yap