Tanınırlık İşlemleri
Yurtdışında alınacak olan bir eğitimin ülkemizde mesleki kariyer yapmak isteyen kişilere ne kadar ciddi avantajları olacağını herkes bilmektedir. Özellikle seçilen okullar hakkında doğru bir şekilde araştırma yapan kişiler kısa zaman içinde hayallerine ulaşabilmektedirler. Üniversite hayatına ilk defa adım atacak olan kişiler çoğu zaman seçimlerini nasıl yapacaklarını ve neye dikkat etmeleri gerektiğini bilmedikleri için sıkıntı yaşayabilmektedirler. Ancak bu alanda her zaman insanların güvendikleri ve mutlaka uzmanlar ile görüşüp doğru bir şekilde yönlendirdikleri önemli bir destekçi haline gelen Eurostar Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı sahip olduğu deneyim ile her zaman insanlar doğru bilgiler vermekte ve dikkat etmeleri gereken konular hakkında kendilerini uyarmaktadır. Özellikle YÖK denkliği olan üniversiteleri seçmek ve meslek hayatlarına başlarken beklemedikleri sorunlar yaşamak istemeyen kişiler mutlaka bizlerden bu konu hakkında gerekli bilgileri almalıdırlar.
Denklik İşlemlerinde Dikkat Edilmesi Gereken Konular
Son yapılan düzenlemeden sonra dünya genelindeki üniversite sıralamasında ilk 1000 içinde yer alan üniversitelere girenlere direk olarak sınavsız kayıt hakkı verildi. Yani bu kategoriye giren üniversitelerden birine kayıt olmak isteyen öğrenciler yanlarına sadece lise diplomalarını alarak kayıt işlemlerini yapabilmektedirler. YÖK bu üniversiteleri direk olarak tanımakta ve öğrencilere de sorunsuz bir şekilde denklik vermektedir. Ancak öğrenciler ilk 1000 üniversite yerine sıralamanın daha altında olan üniversitelere gitmek istedikleri zaman durum değişmektedir. Bu kategori dışında kalan üniversiteler için öğrencilerin ülkemizde uygulanan LYS veya YGS gibi sınavlara girmeleri ve ilgili üniversitelerin ilgili bölümlerinin puanlarını tutturmaları gerekmektedir. Bu durumda olan öğrenciler için bilinmesi gereken diğer denklik kuralları şu şekildedir;
- Eğitime başlanacak olan yıl içinde YÖK tarafından düzenlenen ve LYS / YGS sınavlarına girmek.
- Tıp bölümünde sıralamada ilk 40 bin, hukuk bölümünde ilk 150 bin, mimarlık bölümünde ilk 200 bin ve mühendislik bölümünde ilk 240 bin öğrenci içinde yer alabilmek.
- ÖSYS kılavuzunda yer almayan diğer bölümler de en az ülkemizdeki ilgili bölümlere yerleşen son öğrencinin aldığı puanı almak.
- ÖSYS kılavuzunda yer alman diğer bölümlerde okuyacak olan kişilerin ön lisans bölümleri için herhangi bir puan türünde en az 150 puan, lisans bölümleri için ise en az 180 puan almak.
- Özel yetenek sınavı gerektiren programlara başvurabilmek için en az 150 puan almak.
Bu kurallara uygun özellikleri olan öğrenciler yurtdışında olup dünya sıralamasında ilk 1000 dışında kalan üniversiteler de eğitimlerini alabilmekte ve aynı zamanda ülkemize döndüklerinde denklik başvurularını yapabilmektedirler. Okulların ilk 1000’de olup olmadıklarını öğrenmek isteyen kişiler bu konu hakkında YÖK’ten bilgi alabilmektedirler. Aynı zamanda CWTS Leiden Ranking, Academic Ranking of World Universities (Shanghai) ve University Ranking by Academic Performance (URAP) gibi kurumların yaptıkları dünya üniversite sıralamalarını da inceleyebilirler.
Yorum Yap